duszone bakłażany we własnym soku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej olej słonecznikowy na dno wysokiej patelni. Stawiamy na ogień
2. Bakłażany kroimy w kostkę
3. Na rozgrzanej patelni z olejem rozłóż bakłażany
4. Dodaj wodę
5. Posyp solą i przyprawami
6. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez pozostałe 20-25 minut do miękkości.
7. Mieszać. Podajemy do stołu jako dodatek lub jako osobne danie. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g