duszone bakłażany we własnym soku

lubisz bakłażany? Nie możesz tego łatwiej wymyślić. Nie ma czegoś smaczniejszego i delikatniejszego! Jest to bardzo delikatny dodatek, który jest przygotowywany niezwykle prosto i jest spożywany bardzo szybko. Czysty smak ulubionych bakłażanów :)
ObzhorkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wlej olej słonecznikowy na dno wysokiej patelni. Stawiamy na ogień
2. Bakłażany kroimy w kostkę
3. Na rozgrzanej patelni z olejem rozłóż bakłażany
4. Dodaj wodę
5. Posyp solą i przyprawami
6. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez pozostałe 20-25 minut do miękkości.
7. Mieszać. Podajemy do stołu jako dodatek lub jako osobne danie. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy