skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puree z kalafiora? Przygotuj jedzenie. Wlej przefiltrowaną zimną wodę do rondla i zagotuj na dużym ogniu. Mam zwykły mały rondel ze stali nierdzewnej. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby woda szybciej się zagotowała.
Krok 2:
Kalafior może być używany zarówno świeży, jak i mrożony. Świeże należy wcześniej umyć pod bieżącą wodą i zdemontować na kwiatostany. Zamrożone natychmiast umieścić na patelni bez rozmrażania. Posolić kapustę i gotować na średnim ogniu przez około dziesięć minut po ponownym zagotowaniu. Sprawdź gotowość widelcem: kwiatostany powinny być miękkie w środku. Uważa się, że jeśli na tym etapie przykryjesz patelnię pokrywką, kapusta zmieni kolor na żółty i nie potrzebujemy tego.
Krok 3:
Wrzuć gotowy kalafior do durszlaka i przenieś do miski blendera. Dodaj miękkie masło. Aby masło zmiękło, wystarczy wyjąć masło z lodówki na dwadzieścia minut przed rozpoczęciem gotowania puree i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Wlej Nie ciężką śmietanę do miski blendera, aby uzyskać bogatszy i delikatniejszy smak puree. A także posolić i dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. To nada potrawie wyjątkowy smak. Aby obniżyć zawartość kalorii w puree, możesz zastąpić śmietanę mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu. Ale bądź przygotowany na to, że kremowa nuta w naczyniu zniknie bezpowrotnie.
Krok 5:
W trybie pulsacyjnym zmiksuj puree do uzyskania gładkości za pomocą blendera. Jednolita struktura puree z jarmużu jest tak samo ważna jak puree ziemniaczane. Zamiast blendera możesz użyć zwykłej metalowej Prasy (popychacza) do tłuczonych ziemniaków. Miękkie kwiatostany są dobrze ugniatane ręcznie. Po prostu wybierz, z czym jesteś bardziej przyzwyczajony do pracy.
przed podaniem możesz polać puree roztopionym masłem i udekorować świeżymi ziołami.
dla mojej rodziny takie tłuczone ziemniaki są niezwykłe, tak bardzo, że zapytano mnie: "czy nie ma ziemniaków?" :)
dlatego spodoba się tylko prawdziwym miłośnikom warzyw, a zwłaszcza kalafiora.
w smaku puree jest dziwnie podobne do gotowanego kalafiora z masłem. Lekka nuta gałki muszkatołowej znacznie wzbogaca danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g