skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował średniej wielkości buraków w kolorze bordowym, trzech ziemniaków, dużej marchewki lub dwóch mniejszych, chrupiących, smacznych, umiarkowanie pikli, domowej kapusty kiszonej i oleju roślinnego. Dokładnie spłucz warzywa szczotką z zanieczyszczeń. Ugotuj ziemniaki, marchewkę i buraki (instrukcje są opisane na końcu przepisu). Gdy warzywa ostygną, obierz.
Krok 2:
Pokrój marchewki w drobną kostkę.
Krok 3:
Podobnie pokrój obrane ziemniaki.
Krok 4:
Buraki również pokrój w kostkę.
Krok 5:
Podobnie pokrój ogórki kiszone lub marynowane w tę samą kostkę. Staraj się pokroić składniki tak, aby kostki były tego samego rozmiaru. Dzięki temu danie będzie schludniejsze i piękniejsze. Wygodnie jest do tego użyć Krajarki do warzyw.
Krok 6:
W salaterce najpierw włóż buraki. Wlej rafinowany olej roślinny (1 łyżka stołowa) i wymieszaj. Jest to konieczne, aby olej pokrył powierzchnię każdego kawałka buraka i nie zabarwi tak bardzo pozostałych składników.
Krok 7:
Dodaj wszystkie inne pokrojone warzywa. Skrop pozostałym olejem. Sól i pieprz według własnych upodobań. Wymieszać. Do winegret najlepiej użyć domowego nierafinowanego oleju. Dzięki niemu smak i aromat potrawy będzie jaśniejszy i bogatszy.
Krok 8:
Lekko wyciśnij kiszoną kapustę z solanki i dodaj do sałatki. Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie paski lub drobną kostkę. Ponownie wszystko wymieszaj. Spróbuj posmakować. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz i dodaj masło.
Krok 9:
Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut, aby dobrze się zaparzyła. Jeśli lubisz, dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki przed podaniem. Nie należy też przygotowywać winegret na przyszłość. Nie jest przechowywany przez długi czas, ponieważ warzywa szybko tracą smak. Smacznego!
jak gotować warzywa na winegret? Gotuję w osobnych garnkach, ale jeśli chcesz, możesz gotować razem ziemniaki i marchewki. W takim przypadku należy pamiętać, że ziemniaki, w zależności od wielkości i odmiany, mogą gotować się szybciej niż marchewki i będą potrzebne wcześniej z patelni. Przykryj warzywa korzeniowe zimną wodą. Poziom wody powinien być 3-5 cm wyższy niż warzywa. Sól (1 łyżka soli). Ziemniaki w mundurkach gotuje się przez około 20-25 minut, a marchewki przez około 20-30 minut (po ugotowaniu). Jak określić ich gotowość? Jeśli łatwo je przekłuć widelcem, to gotowe. Odcedź i ostudź.
jak gotować buraki? Nie należy ciąć ogonów z buraków, w przeciwnym razie sok wypłynie przez plastry. Do gotowania weź wysoką patelnię. Napełnij buraki wodą, aby przykryły je 3-4 palcami. Duże buraki gotuje się przez około 50-60 minut (po ugotowaniu). Mniejsze warzywa około 40-45 minut. Nie musisz solić. 30 minut przed gotowaniem wlej 1-2 herbaty. L. 9% octu. W ten sposób buraki zachowają swój jasny bordowy kolor. Pamiętaj jednak, że większy dodatek octu sprawi, że buraki będą kwaśne, a danie będzie bez smaku. Gotowość sprawdza się również nożem, widelcem lub wykałaczką. Jeśli łatwo się przebije, spuść wodę. Napełnij zimną wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie buraki będą całkowicie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g