skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić syrop cukrowy do impregnacji biszkoptu? Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dwóch głównych składników-cukru i wody. A do dodania smaku użyję koniak.
Krok 2:
Aby ugotować syrop, weź mały rondel lub chochlę. Wlej odpowiednią ilość wody do kadzi.
Krok 3:
Dodaj przygotowany cukier i podpal kadzi. Mieszając, zagotuj wodę z cukrem. Nie trzeba gotować, wystarczy, aby cukier całkowicie rozpuścił się w gorącej wodzie.
Krok 4:
Gorący syrop zdejmij z ognia i ostudź, aż będzie lekko ciepły. Wystarczy schłodzić go do 35-37 stopni. Ze względu na dużą ilość cukru syrop jest nieco gęsty. Tak powinno być. Jest to podstawowy przepis na syrop cukrowy do namaczania herbatników. Można nim namoczyć dowolne ciasto.
Krok 5:
Aby uzyskać dodatkowy smak, na tym etapie można dodać dowolny smak. Używam koniaku. Sam alkohol z impregnacji zniknie, a aromat pozostanie. Możesz również użyć rumu, Amaretto, soków owocowych, syropów jagodowych, win, likierów lub nalewek do aromatyzowania. Dodaj je trochę, aby syrop nie stał się płynny.
Krok 6:
Dodaj aromat tylko do schłodzonego syropu. W przeciwnym razie jego aromat będzie miał czas na zwietrzenie, a smak może zostać zniekształcony z powodu wysokiej temperatury. Namocz przygotowany biszkopt schłodzonym syropem i zbierz ciasto.
Krok 7:
Używając tak aromatycznej impregnacji, twoje ciasto nigdy nie będzie suche. Użyj syropu zgodnie z przeznaczeniem!
aby złożyć ciasto, przygotowany syrop cukrowy i sam biszkopt nie powinny być gorące. Pamiętaj, aby dać im czas na ochłodzenie. A sam biszkopt daj dodatkowy czas na położenie się w lodówce owiniętej folią spożywczą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g