skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować klasyczną kapuśniak? Przygotuj odpowiednie składniki. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Oczyść mięso z nadmiaru i umyj. Umyj warzywa i strząśnij z nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę. Pamiętaj, że nie musisz ich kroić, potrzebujemy ich tylko do smaku.
Krok 3:
Przenieś mięso na patelnię, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia. Podczas gotowania nie można usunąć powstałej piany z powierzchni, ponieważ później nadal będziemy filtrować bulion.
Krok 4:
Posiekaj białą kapustę.
Krok 5:
Przenieś cebulę i marchewkę do wrzącego bulionu. Dla smaku dodałam więcej korzeni pietruszki. Ponownie zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj sól do bulionu. Wyjmij cebulę i marchewkę z zupy i wyrzuć.
Krok 6:
Mięso z bulionu również wyjąć, schłodzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Odcedź bulion i wróć do ognia.
Krok 7:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 8:
Obierz pomidora i pokrój w drobną kostkę.
Krok 9:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 10:
Obierz marchewki, pokrój w drobną kostkę.
Krok 11:
Smaż marchewki na oleju roślinnym przez około 7 minut.
Krok 12:
Dodaj pokrojone pomidory do marchewki na patelnię. Wymieszać. Gotuj warzywa razem przez 2 minuty, mieszając.
Krok 13:
Włóż ziemniaki, posiekaną kapustę i posiekaną wołowinę do gotującego się bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować kapuśniak przez około 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe.
Krok 14:
Dodaj duszoną marchewkę i pomidory do zupy. Gotuj jeszcze przez około 4 minuty.
Krok 15:
Dodaj posiekane warzywa do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze 1 minutę. Pieprz i w razie potrzeby dodaj sól. Wyłącz ogień.
Krok 16:
Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 15 minut.
Krok 17:
Wlej zupę do misek i podawaj na gorąco. Smacznego!
mówią, że kapuśniak w Rosji był gotowany na długo przed chrztem i jedli to danie prawie codziennie. To nie przypadek, że wiele przysłów i powiedzeń gloryfikuje zupę kapuścianą na wszystkie sposoby: gdzie jest dobra kapuśniak, nie szukaj innego jedzenia, zjadłem kapuśniak-jak włożyłem futro, świat stoi. Rosjanie są tak przyzwyczajeni do zupy rybnej, że nawet podróżowali zimą z zupą zamrożoną w wannie, która wystarczyła, aby ogrzać się do syta z całą rodziną. Mówi się, że rosyjscy żołnierze, którzy walczyli z armią Napoleona na terytorium Francji, tak bardzo tęsknili za rosyjską kuchnią i zupą, że kwaszyli liście winogron, które zastąpiły je w zupie kwaśną kapustą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g