wieprzowina z cebulą i serem pieczona w piekarniku

obfite i smaczne danie mięsne na urozmaicenie stołu! Wieprzowina z cebulą i serem pieczona w piekarniku jest zawsze dobrym rozwiązaniem, aby nakarmić całą rodzinę. Przygotowanie go zajmie ci trochę czasu, ponieważ piekarnik zrobi wszystko.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 59 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z cebulą i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do porcjowania mięsa wygodnie jest wziąć węglan wieprzowy lub szynkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na kawałki o grubości 1-1, 5 cm, a każdy kawałek ubij trochę z obu stron młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Może być szklany, metalowy lub jak mój-ceramiczny. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Włóż przygotowane kawałki mięsa do formy. Posyp mięso solą i przyprawami do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do sosu wymieszaj majonez z musztardą. Posmaruj każdy kawałek mięsa na całej powierzchni powstałym sosem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i cienko pokrój w półpierścienie. Ułóż posiekaną cebulę na kawałkach mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i obficie posyp mięso na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Podczas pieczenia sok pojawi się z mięsa, a ser będzie miał czas na lekkie zrumienienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe mięso z cebulą i serem z piekarnika i możesz natychmiast podać na gorąco. W razie potrzeby możesz uzupełnić danie dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy