cukinia w piekarniku z mięsem mielonym i pomidorami

w pośpiechu, bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo łatwe! Cukinia w piekarniku z mięsem mielonym i pomidorami to zarówno gorąca świąteczna przekąska, jak i gotowa druga na rodzinny obiad. Mięso mielone można zastąpić grzybami, dzięki czemu danie jest chude, Wegetariańskie. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem, bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa lub mieszanej kompozycji. Użyję mielonej wieprzowiny. Sam robię takie mięso mielone w domu, ponieważ dużo wilgoci i tłuszczu uwalnia się ze sklepu. Cukinię i pomidory opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia wybierz młodą. Taka cukinia ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać i nie trzeba usuwać nasion. Po obu stronach odetnij ogony i pokrój cukinię w plastry o grubości 1-1, 5 cm, nie musisz ciąć bardzo cienko, ponieważ podczas pieczenia plastry cukinii stają się bardzo miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso mielone należy najpierw usmażyć z cebulą na maśle. Ma to na celu wyrównanie czasu gotowania wszystkich składników. Cukinia i pomidory pieczą się szybko, a mięso mielone potrzebuje trochę więcej czasu. Do smażenia obierz cebulę i drobno posiekaj. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj do niego mięso mielone i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Mięso mielone można lekko posolić i dodać przyprawy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia wybierz dowolny żaroodporny kształt. Może być wykonany ze szkła, metalu lub, jak mój, z ceramiki. Lekko posmaruj dno i boki formy olejem i ułóż przygotowane kółka cukinii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na każdym krążku cukinii nałóż trochę nadzienia z mielonego mięsa. Aby uzyskać smak, możesz dodać trochę posiekanego czosnku. Nada potrawie dodatkowy przyjemny smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż plasterek pomidora na każdej cukinii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser i posyp każdym pomidorem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia cukinia stanie się miękka i zacznie się trochę opiekać. Z nich wyjdzie trochę soku. A ser na powierzchni stopi się i lekko zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika,przenieś cukinię na półmisek i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszna, soczysta i aromatyczna cukinia z pomidorami i mięsem mielonym jest gotowa! Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy