skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa lub mieszanej kompozycji. Użyję mielonej wieprzowiny. Sam robię takie mięso mielone w domu, ponieważ dużo wilgoci i tłuszczu uwalnia się ze sklepu. Cukinię i pomidory opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Cukinia wybierz młodą. Taka cukinia ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać i nie trzeba usuwać nasion. Po obu stronach odetnij ogony i pokrój cukinię w plastry o grubości 1-1, 5 cm, nie musisz ciąć bardzo cienko, ponieważ podczas pieczenia plastry cukinii stają się bardzo miękkie.
Krok 3:
Mięso mielone należy najpierw usmażyć z cebulą na maśle. Ma to na celu wyrównanie czasu gotowania wszystkich składników. Cukinia i pomidory pieczą się szybko, a mięso mielone potrzebuje trochę więcej czasu. Do smażenia obierz cebulę i drobno posiekaj. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj do niego mięso mielone i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Mięso mielone można lekko posolić i dodać przyprawy do smaku.
Krok 4:
Do pieczenia wybierz dowolny żaroodporny kształt. Może być wykonany ze szkła, metalu lub, jak mój, z ceramiki. Lekko posmaruj dno i boki formy olejem i ułóż przygotowane kółka cukinii.
Krok 5:
Na każdym krążku cukinii nałóż trochę nadzienia z mielonego mięsa. Aby uzyskać smak, możesz dodać trochę posiekanego czosnku. Nada potrawie dodatkowy przyjemny smak.
Krok 6:
Pokrój pomidory w plasterki i ułóż plasterek pomidora na każdej cukinii.
Krok 7:
Zetrzyj ser i posyp każdym pomidorem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Podczas pieczenia cukinia stanie się miękka i zacznie się trochę opiekać. Z nich wyjdzie trochę soku. A ser na powierzchni stopi się i lekko zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika,przenieś cukinię na półmisek i podawaj.
Krok 9:
Pyszna, soczysta i aromatyczna cukinia z pomidorami i mięsem mielonym jest gotowa! Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g