Królik w śmietanie z ziemniakami w piekarniku

pyszne danie na rodzinny obiad! Mówiąc o tym daniu pojawia się fraza- " króliki to nie tylko cenne futro..."Och, to także pyszne mięso dietetyczne))) a jeśli upiecze się je również w śmietanie, a do dekoracji ziemniaki z marchewką... Uwierz mi, nie jadłeś nic smaczniejszego))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso królika najlepiej namoczyć trochę w wodzie, aby poprawić jego smak. Następnie pokrój go na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do miski, dopraw solą, pieprzem, przyprawami, wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obrane warzywa należy pokroić. Ziemniaki w dużych plasterkach i pokroić marchewkę w kostkę. Włącz piekarnik do 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy głęboką formę żaroodporną, rozprowadzamy warzywa zmieszane, trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki marynowanego królika na wierzchu. Mięso lekko wciskamy w warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do sosu śmietanowego w misce wymieszaj śmietanę, posiekany czosnek, trochę przypraw i szklankę wody. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać królika z warzywami z kwaśną śmietaną na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika. Pod folią naczynie będzie gotować przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 50-60 minut. Królik przyrumieni się i będzie miał apetyczną skórkę. Sprawdź gotowość, ponieważ piekarniki pieczą się inaczej. Ten czas wystarczył mi na upieczenie królika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto gotowy królik. Zapach jest po prostu niesamowity!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Serwujemy kawałek królika, ziemniaki i marchewkę i delektujemy się daniem! Do dania można podać kieliszek czerwonego wina. Smacznego!

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy