skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Mięso królika najlepiej namoczyć trochę w wodzie, aby poprawić jego smak. Następnie pokrój go na porcje.
Krok 3:
Włóż mięso do miski, dopraw solą, pieprzem, przyprawami, wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30 minut.
Krok 4:
W międzyczasie obrane warzywa należy pokroić. Ziemniaki w dużych plasterkach i pokroić marchewkę w kostkę. Włącz piekarnik do 180 stopni.
Krok 5:
Bierzemy głęboką formę żaroodporną, rozprowadzamy warzywa zmieszane, trochę soli.
Krok 6:
Połóż kawałki marynowanego królika na wierzchu. Mięso lekko wciskamy w warzywa.
Krok 7:
Do sosu śmietanowego w misce wymieszaj śmietanę, posiekany czosnek, trochę przypraw i szklankę wody. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlać królika z warzywami z kwaśną śmietaną na wierzch.
Krok 9:
Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika. Pod folią naczynie będzie gotować przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 50-60 minut. Królik przyrumieni się i będzie miał apetyczną skórkę. Sprawdź gotowość, ponieważ piekarniki pieczą się inaczej. Ten czas wystarczył mi na upieczenie królika.
Krok 10:
Oto gotowy królik. Zapach jest po prostu niesamowity!
Krok 11:
Serwujemy kawałek królika, ziemniaki i marchewkę i delektujemy się daniem! Do dania można podać kieliszek czerwonego wina. Smacznego!
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g