skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Buraki i jajko wstępnie ugotować, ostudzić i obrać. Umyj i osusz warzywa i ogórek.
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Krok 3:
Podziel jajko na białko i żółtko, zetrzyj białko na grubej tarce.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj ogórek.
Krok 5:
Posiekaj koperek i cebulę i dobrze zmiel solą.
Krok 6:
Ugniataj żółtko widelcem i wymieszaj ze śmietaną.
Krok 7:
Wymieszaj buraki, jajko, ogórek, zioła i śmietanę z żółtkiem.
Krok 8:
Wlać kefir. Pozwól barszczowi parzyć przez około pół godziny. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą.
do przygotowania zimnego barszczu buraki można nie tylko gotować, ale także piec, Litwini często używają marynowanych lub kiszonych buraków. Jeśli gotujesz buraki, dodaj trochę cukru do wody podczas gotowania i kroplę octu lub soku z cytryny, wtedy gotowe buraki zachowają jasny kolor. Kefir najlepiej przyjmować z wysokim procentem tłuszczu, jest to klucz do bogatego smaku. Ale ci,którzy podążają za figurą, mogą wziąć beztłuszczową. Warzywa można nie tylko zetrzeć, ale także pokroić w kostkę lub kostki - to już kwestia gustu. W razie potrzeby dodaj rzodkiewki i ziemniaki, ale na Litwie zwyczajowo podaje się zimny barszcz z gotowanymi ziemniakami zamiast chleba. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa, istnieją przepisy z kurczakiem i wędzonym mięsem. Zamiast kefiru weź maślankę, jogurt, ayran, jogurt, serwatkę. Aby uzyskać ostrość, dodaj czosnek, chrzan, musztardę lub ocet. Zimny barszcz powinien być świeży, po przechowywaniu traci swój smak. Czasami podczas serwowania dodaje się do niego kostki lodu. Pamiętaj o tym przepisie w gorące lato i jestem pewien, że mocno wejdzie w twoją zwykłą dietę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g