litewski zimny barszcz na kefirze z buraków

Ta zupa nie pozostanie niezauważona na twoim stole! Litewski zimny barszcz na kefirze z buraków to szybki przepis na orzeźwiające i bardzo smaczne danie, idealne na gorący letni dzień, kiedy nawet nie chcesz myśleć o gorącym i ciężkim jedzeniu. Gotuje się w zaledwie dziesięć minut z niedrogich i niedrogich składników. Ta zupa jest bardzo powszechna na Litwie, tam nazywa się ją shaltibarshchay i podawana z gotowanymi na gorąco ziemniakami. Będzie doskonałą alternatywą dla rosyjskiej okroshki i białoruskiej lodówki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
68 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Buraki i jajko wstępnie ugotować, ostudzić i obrać. Umyj i osusz warzywa i ogórek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajko na białko i żółtko, zetrzyj białko na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj ogórek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj koperek i cebulę i dobrze zmiel solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj żółtko widelcem i wymieszaj ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj buraki, jajko, ogórek, zioła i śmietanę z żółtkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać kefir. Pozwól barszczowi parzyć przez około pół godziny. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą.

do przygotowania zimnego barszczu buraki można nie tylko gotować, ale także piec, Litwini często używają marynowanych lub kiszonych buraków. Jeśli gotujesz buraki, dodaj trochę cukru do wody podczas gotowania i kroplę octu lub soku z cytryny, wtedy gotowe buraki zachowają jasny kolor. Kefir najlepiej przyjmować z wysokim procentem tłuszczu, jest to klucz do bogatego smaku. Ale ci,którzy podążają za figurą, mogą wziąć beztłuszczową. Warzywa można nie tylko zetrzeć, ale także pokroić w kostkę lub kostki - to już kwestia gustu. W razie potrzeby dodaj rzodkiewki i ziemniaki, ale na Litwie zwyczajowo podaje się zimny barszcz z gotowanymi ziemniakami zamiast chleba. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa, istnieją przepisy z kurczakiem i wędzonym mięsem. Zamiast kefiru weź maślankę, jogurt, ayran, jogurt, serwatkę. Aby uzyskać ostrość, dodaj czosnek, chrzan, musztardę lub ocet. Zimny barszcz powinien być świeży, po przechowywaniu traci swój smak. Czasami podczas serwowania dodaje się do niego kostki lodu. Pamiętaj o tym przepisie w gorące lato i jestem pewien, że mocno wejdzie w twoją zwykłą dietę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy