skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę puree z białej kapusty? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Weź jedną małą cebulę i marchewkę, trzy średniej wielkości ziemniaki, obierz 1-2 ząbki czosnku. Odetnij jedną trzecią główki białej kapusty. Resztę włóż do lodówki do przechowywania.
Krok 2:
Umyj i obierz cebulę, marchewkę i duży ząbek czosnku. Pokrój je w dowolny kształt, ale niezbyt drobno, a następnie zamienimy je w puree ziemniaczane. W razie potrzeby dodaj seler (2-3 łodygi), korzeń pietruszki i pasternak. Danie będzie jeszcze zdrowsze, a jego smak będzie bogatszy.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem (lub patelni) rozgrzej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia. Marchewkę i cebulę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Pamiętaj, aby mieszać. Marchewka powinna stać się miękka, a cebula przezroczysta. Zdjąć z ognia. Podczas smażenia witamina A zawarta w marchwi rozpuści się w tłuszczu. W tej formie będzie lepiej wchłaniany i nada zupie piękny kolor. A substancje o ostrym zapachu i smaku zostaną usunięte z cebuli.
Krok 4:
Podczas smażenia warzyw obierz ziemniaki. Pokrój go na średniej wielkości plasterki.
Krok 5:
Wlej wodę do garnka. Ważne jest, aby używać wody filtrowanej, a nie wodociągowej. Od tego w dużej mierze zależy smak potrawy. Umieść go na kuchence i włącz wysoki ogień. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i włóż smażone warzywa do garnka. Wymieszać.
Krok 6:
Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej niż kapusta, najpierw dodaj je do zupy. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Gotowe ziemniaki należy łatwo rozgnieść łyżką.
Krok 7:
Podczas gotowania ziemniaków grubo posiekaj białą kapustę.
Krok 8:
Dodaj kapustę do reszty warzyw. Gotuj, aż będzie miękka. Ważne jest, aby pamiętać, że im wolniej i spokojniej gotuje się zupa, tym smaczniejsza będzie.
Krok 9:
Sól. Wymieszać. Radzę najpierw dodać trochę soli(jedna trzecia łyżki). Następnie posmakuj i dosol w razie potrzeby. W końcu lepiej jest niedosolić niż przesolić.
Krok 10:
Pieprz. Koniecznie spróbuj. Dostosuj smak według własnego uznania. Zmniejsz ciepło. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Podczas gotowania obserwuj zupę. Nie dopuść do gwałtownego wrzenia. Lepiej, żeby marniał na małym ogniu.
Krok 11:
Dodaj liść laurowy pod koniec gotowania. Wyłącz ogrzewanie. Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 5 minut.
Krok 12:
Wyjmij warzywa łyżką cedzakową i włóż je do miski blendera. Wlej trochę bulionu warzywnego. Zmiel zawartość na puree i włóż z powrotem do garnka. Jeśli nie masz blendera zanurzeniowego, użyj zwykłego tłuczka do ziemniaków. Puree musi nastąpić szybko, w przeciwnym razie zupa ostygnie.
Krok 13:
Wlej tłuczoną zupę do misek. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami (natka pietruszki, koperek, szczypiorek). Podawaj pierwsze danie na gorąco. Smacznego!
zupa jarzynowa z białej kapusty okazała się delikatna, dietetyczna, kremowa. Przepis można uzupełnić innymi warzywami (papryka, fasolka szparagowa, pomidory itp.). W takim przypadku weź pod uwagę czas gotowania każdego warzywa. W razie potrzeby włóż grzanki do gotowej zupy. Aby je przygotować, pokrój biały chleb w małe kostki. Smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oliwie z oliwek. Ułóż krakersy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Ponadto, aby uzyskać przyjemniejszy smak, możesz dodać 1 herbatę do talerza. l. śmietany, jogurtu naturalnego lub śmietany.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g