zupa puree z białej kapusty

pożywna pyszna zupa zaspokoi głód bez szkody dla sylwetki! Zupy puree są dobre, ponieważ zaspokajają głód przez długi czas przy minimalnej ilości kalorii! Taka zupa zachwyci małe dzieci, których matki zaczynają przynętę, a także przyniesie korzyści najmłodszej matce, która wraca do formy i podąża za figurą. Bardzo smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę puree z białej kapusty? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Weź jedną małą cebulę i marchewkę, trzy średniej wielkości ziemniaki, obierz 1-2 ząbki czosnku. Odetnij jedną trzecią główki białej kapusty. Resztę włóż do lodówki do przechowywania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz cebulę, marchewkę i duży ząbek czosnku. Pokrój je w dowolny kształt, ale niezbyt drobno, a następnie zamienimy je w puree ziemniaczane. W razie potrzeby dodaj seler (2-3 łodygi), korzeń pietruszki i pasternak. Danie będzie jeszcze zdrowsze, a jego smak będzie bogatszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem (lub patelni) rozgrzej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia. Marchewkę i cebulę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Pamiętaj, aby mieszać. Marchewka powinna stać się miękka, a cebula przezroczysta. Zdjąć z ognia. Podczas smażenia witamina A zawarta w marchwi rozpuści się w tłuszczu. W tej formie będzie lepiej wchłaniany i nada zupie piękny kolor. A substancje o ostrym zapachu i smaku zostaną usunięte z cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia warzyw obierz ziemniaki. Pokrój go na średniej wielkości plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do garnka. Ważne jest, aby używać wody filtrowanej, a nie wodociągowej. Od tego w dużej mierze zależy smak potrawy. Umieść go na kuchence i włącz wysoki ogień. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i włóż smażone warzywa do garnka. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej niż kapusta, najpierw dodaj je do zupy. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Gotowe ziemniaki należy łatwo rozgnieść łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania ziemniaków grubo posiekaj białą kapustę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kapustę do reszty warzyw. Gotuj, aż będzie miękka. Ważne jest, aby pamiętać, że im wolniej i spokojniej gotuje się zupa, tym smaczniejsza będzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól. Wymieszać. Radzę najpierw dodać trochę soli(jedna trzecia łyżki). Następnie posmakuj i dosol w razie potrzeby. W końcu lepiej jest niedosolić niż przesolić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz. Koniecznie spróbuj. Dostosuj smak według własnego uznania. Zmniejsz ciepło. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Podczas gotowania obserwuj zupę. Nie dopuść do gwałtownego wrzenia. Lepiej, żeby marniał na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj liść laurowy pod koniec gotowania. Wyłącz ogrzewanie. Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij warzywa łyżką cedzakową i włóż je do miski blendera. Wlej trochę bulionu warzywnego. Zmiel zawartość na puree i włóż z powrotem do garnka. Jeśli nie masz blendera zanurzeniowego, użyj zwykłego tłuczka do ziemniaków. Puree musi nastąpić szybko, w przeciwnym razie zupa ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej tłuczoną zupę do misek. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami (natka pietruszki, koperek, szczypiorek). Podawaj pierwsze danie na gorąco. Smacznego!

zupa jarzynowa z białej kapusty okazała się delikatna, dietetyczna, kremowa. Przepis można uzupełnić innymi warzywami (papryka, fasolka szparagowa, pomidory itp.). W takim przypadku weź pod uwagę czas gotowania każdego warzywa. W razie potrzeby włóż grzanki do gotowej zupy. Aby je przygotować, pokrój biały chleb w małe kostki. Smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oliwie z oliwek. Ułóż krakersy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Ponadto, aby uzyskać przyjemniejszy smak, możesz dodać 1 herbatę do talerza. l. śmietany, jogurtu naturalnego lub śmietany.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy