skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody z kremem? Przygotuj jedzenie. Zwróć szczególną uwagę na wybór śmietany-kup naturalny produkt wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, minimum 33% tłuszczu. Od tego będzie zależeć smak gotowych lodów. Dobrze je schłodzić przed gotowaniem. Gotowałam połowę porcji.
Krok 2:
Weź patelnię lub patelnię z grubym dnem-ważne jest, aby podczas gotowania potrawy się nie przypaliły. Wlej tam żółtka, dodaj cukier puder, dodaj wanilinę (lub cukier waniliowy). Dobrze wymieszaj potrawy, aż będą gładkie.
Krok 3:
Porcjami wlej mleko do masy żółtkowej, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
Krok 4:
Gotuj masę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie doprowadzaj go do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć. Rezultatem powinien być gęsty, jednorodny krem, bardzo smaczny, nawiasem mówiąc. Całkowicie ostudź.
Krok 5:
Wlej zimną śmietanę do głębokiej miski. Zacznij ubijać je na małych obrotach miksera, stopniowo zwiększając prędkość. Ubij śmietanę na stabilne szczyty.
Krok 6:
Wlej całkowicie schłodzony krem z żółtek do śmietany.
Krok 7:
Wmieszaj krem do śmietany. Otrzymasz jednorodną, raczej płynną masę, bardzo podobną do smaku stopionych lodów.
Krok 8:
Włóż do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. Co 2 godziny wyjmuj lody i mieszaj łyżką-zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu. Gotowe lody podawaj z jagodami, orzechami lub czekoladą. Smacznego!
bardzo smaczne lody! Jednorodny, bez lodu, o delikatnym kremowym smaku. Polecam!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g