skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec śledzie w piekarniku? Okazuje się bardzo smaczne! Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest używać ryb jednorazowego rozmrażania, ponieważ na pewno nie znajdziemy świeżego śledzia! Najlepiej rozmrażać każdą rybę na półce lodówki znajdującej się daleko od zamrażarki. Jest to najdelikatniejszy sposób na zachowanie smaku ryb. Dodaj sól, cebulę i sok z cytryny do potraw.
Krok 2:
Wypatroszyć śledzie, dobrze spłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowymi serwetkami. Jeśli kawior zostanie złapany w rybie, zostaw go, włóż do brzucha, jest smaczny i można go bez obaw podać dziecku, ponieważ sam śledź jest dość kościsty i musisz ostrożnie wybrać Kości.
Krok 3:
Przetrzyj rybę solą od zewnątrz i od wewnątrz, przyprawić pachnącą czarną papryką z młyna, zalać sokiem z plasterka cytryny.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie. Włóż część do brzucha śledzia, dodaj trochę miąższu cytryny i połówki kawioru.
Krok 5:
Wyłóż spód odpowiedniego naczynia do pieczenia dużym kawałkiem folii z zwisającymi wolnymi krawędziami, aby owinąć rybę. Wlej trochę oleju i rozłóż pozostałą cebulę. Ochroni szary lód przed przypadkowym przypaleniem i da pyszne nadzienie.
Krok 6:
Połóż & quot; żołnierza & quot; nadziewanego śledzia. Posmaruj powierzchnię ryby olejem.
Krok 7:
Owinąć folię szczelnym szwem wolną kopertą i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 8:
Po 20 minutach otwórz folię i włóż rybę z powrotem do piekarnika, aby się zrumienić.
Krok 9:
To wszystko - nasz śledź w folii został upieczony!
Krok 10:
Podawaj pieczonego śledzia wraz z pieczoną cebulą i powstałym sosem rybnym.
każde danie pieczone w piekarniku jest zdrowsze niż smażone na oleju na patelni. Zwykły śledź nie będzie wyjątkiem. Pieczony w folii nabiera delikatnego smaku, a rybny aromat nie jest tak silny i irytujący, jak podczas smażenia ryb na patelni.
pieczony śledź można podawać z odpowiednim dodatkiem lub jako samodzielne danie. Białe sosy są bardzo dobre dla ryb, na przykład najprostszy - ze śmietany z dodatkiem chrzanu.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g