skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w piekarniku bez mięsa? Przygotuj składniki do dania zgodnie z listą. Jest ich niewiele i zawsze znajdą się w domu. W razie potrzeby skład przypraw można zmienić, wybierając je według smaku i dostępności. Możesz również wziąć dowolne warzywa według własnego gustu, mam zamrożone.
Krok 2:
Umyj ziemniaki. Danie okaże się szczególnie smaczne, jeśli użyjesz młodych ziemniaków do jego przygotowania i upieczesz je w skórce. Ale jeśli ziemniaki są stare, lepiej je obrać. Umyte ziemniaki pokroić w plastry przypominające wyglądem plasterki pomarańczy. Opłucz je ze skrobi, wygodniej jest to zrobić, wkładając ziemniaki do durszlaka. Następnie pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla lub innego metalowego naczynia, podpal. Gdy woda się zagotuje, zanurz kliny ziemniaczane we wrzącej wodzie. Gotuj je na średnim ogniu przez około 3 minuty od momentu wrzenia. Następnie spuść wodę, ponownie wrzucając ziemniaki do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Takie wstępne gotowanie sprawi, że ziemniaki będą bardziej miękkie i skrócą czas gotowania.
Krok 4:
Złóż ziemniaki do głębokiej miski. Dodaj sól, czarny mielony pieprz,słodką paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę i drobno posiekaną świeżą pietruszkę i koperek. Umyj i osusz warzywa. Zamrożone, jak moje, można tak po prostu położyć. W razie potrzeby i smaku możesz dodać więcej przypraw lub przypraw do ziemniaków.
Krok 5:
Wlej oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj ziemniaki, możesz to zrobić rękami, aby wszystkie plastry były pokryte marynatą. Pozostaw ziemniaki na 20 minut.
Krok 6:
Przykryj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż marynowane ziemniaki na pergaminie, pozostawiając przestrzeń między kawałkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ziemniaki przez około 30 minut. Powinien być lekko zarumieniony. Określ gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić kawałek.
Krok 7:
Wyjmij ziemniaki, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek. W razie potrzeby do ziemniaków można podawać świeże warzywa i sosy: śmietanę, czosnek, ser lub musztardę. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g