pieczona kaczka z pomarańczami w piekarniku

soczysty, pyszny, aromatyczny, z nadzieniem owocowym! Pieczona kaczka z pomarańczami w piekarniku będzie niewątpliwym faworytem każdego świątecznego stołu. Marynata sprawia, że ptak jest soczysty i miękki, nasyca go przyjemnym cytrusowym smakiem i apetycznym aromatem. Twoi goście to pokochają!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 12 % 5 g
300 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę z pomarańczami? Przygotuj niezbędne składniki. Mam kaczkę o wadze około 2 kg. weź owoce średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz, dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Usuń pęsetą drobne pozostałości piór, jeśli takie istnieją. Odetnij gruczoły łojowe na guzku. Jeśli kaczka jest domowa, należy to zrobić, aby gotowe danie nie miało nieprzyjemnego zapachu. Odciąłem też połówki skrzydeł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby mięso kaczki było miękkie i smaczne, musisz marynować ptaka. Do marynaty umyj cytrusy, osusz. Usuń skórkę z pomarańczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z całej pomarańczy i cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz soki z cytryny i pomarańczy, olej roślinny, imbir i sól. Dobrze wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natrzyj kaczkę marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw do marynowania przez co najmniej 1 godzinę. Najlepszą opcją jest pozostawienie ptaka w marynacie na noc w lodówce. Im dłużej trwa marynowanie, tym smaczniejsza będzie pieczona kaczka. Podczas marynowania Odwróć kaczkę, podlewając i pocierając marynatą, aby ptak był nasączony marynatą ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój dwie pomarańcze na ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść marynowaną kaczkę w naczyniu do pieczenia. Mocno włóż pokrojone pomarańcze do brzucha. Umieść laskę cynamonu mniej więcej na środku brzucha. Jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zszyj skórę na brzuchu drewnianym szpikulcem lub wykałaczkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij formę z wątkiem na górze folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz kaczkę w rozgrzanym piekarniku 180C 1h 30-1h 45 minut. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, czas i temperatura gotowania mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach działania piekarnika. Wyjmij kaczkę z piekarnika i ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej trochę soku uwolnionego podczas pieczenia kaczki do małego pojemnika. Połącz go z miodem i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej powstałą mieszaninę na kaczkę, aby po dalszym pieczeniu powstała rumiana skorupa. Aby zapobiec przypaleniu nóg i końcówek skrzydeł, owiń je kawałkami folii. Włóż kaczkę do piekarnika i kontynuuj gotowanie przez około pół godziny, od czasu do czasu polewając kaczkę sokiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Opcjonalnie możesz dodatkowo pokroić pomarańczę i jabłko w plasterki i ułożyć je na kaczce 15 minut przed końcem gotowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz kaczkę na złoty kolor. Sprawdź gotowość, przekłuwając mięso nożem. Jeśli nóż wchodzi luźno, a mięso jest miękkie, kaczka jest gotowa. Usuń folię i wykałaczki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy