bułki Sinabon bez sera

pyszne, delikatne, soczyste, budżetowe, dla całej rodziny! Bułki Sinabon bez sera tylko na pierwszy rzut oka wydają się trudne do zrobienia. W rzeczywistości tak nie jest! Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a na koniec otrzymasz oryginalne słodkie wypieki, które pokochają wszyscy bez wyjątku.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 72 % 43 g
289 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki Sinabon bez sera? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznych bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, do której następnie wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka i wlej pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwadzieścia pięć gramów świeżych drożdży prasowanych do miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż trzy łyżki mąki pszennej premium do wspólnej miski. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie, a następnie umieść miskę w ciepłym miejscu na dziesięć do piętnastu minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź małą miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie dobrze je ubij, aby wszystkie nici białkowe zostały całkowicie rozbite.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść siedemdziesiąt gramów masła, a następnie wlej je do miski z ubitym jajkiem kurzym i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą mieszankę jajeczno-maślaną do miski z ciastem drożdżowym i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź drobne sito i przesiaj je częściami do miski z płynną bazą trzysta pięćdziesiąt gramów najwyższej jakości mąki pszennej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto, do którego dodaj jedną trzecią łyżeczki soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce i dodaj do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugniataj ciasto w misce rękami do pożądanej konsystencji przez pięć do siedmiu minut, smarując ręce niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj miskę ciastem serwetką i umieść ją na godzinę w ciepłym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie jednej godziny wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i rozłóż rozłożone ciasto, które następnie rozgnieć na tortillę i posyp mąką na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto na dość cienką tortillę o grubości trzech milimetrów, którą uformuj w prostokątny kształt.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj tortillę równomierną warstwą trzydziestu gramów masła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby przygotować posypkę, weź małą miskę i wlej do niej sto pięćdziesiąt gramów cukru, piętnaście gramów mielonego cynamonu i dobrze wymieszaj, a następnie rozłóż posypkę na tortilli i rozprowadź równomiernie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zawiń tortillę w ciasną bułkę, którą następnie spłaszcz i uformuj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel bułkę na dwie części, a następnie podziel każdą z części bułki na kolejne pięć do sześciu identycznych części.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż przygotowane półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i przykryj serwetką na dwadzieścia minut w ciepłym miejscu do proofingu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby przygotować nadzienie, weź małą miskę i włóż do niej dwieście pięćdziesiąt gramów 15% kwaśnej śmietany, a następnie wlej do niej sześćdziesiąt gramów cukru pudru i dobrze wymieszaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po wyrównaniu włóż blachę do pieczenia z półfabrykatami do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piecz bułki przez piętnaście minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po piętnastu minutach wyłącz piekarnik i nałóż na każdą bułkę przygotowane nadzienie, a następnie pozostaw blachę do pieczenia z bułkami w piekarniku na kolejne pięć minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z gotowanymi bułkami z piekarnika.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

oferujemy najczęstszy przepis na pyszne bułeczki cynamonowe i kwaśną śmietanę, przygotowywane przez tysiące gospodyń domowych, w których przepisie obowiązkowe jest przygotowanie śmietany lub śmietany jako wypełnienia. Cinnabon to znana na całym świecie marka najsmaczniejszych bułek cynamonowych. Każda bułka jest nasączona indywidualnie, wypieki stają się delikatne i kuszące swoim aromatem i apetycznym wyglądem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy