skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z boczkiem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki do tego dania potrzebują młodych, niezbyt dużych, ale nie małych, równych, z niewielką liczbą oczu i mniej więcej tej samej wielkości. Do pieczenia dobrze nadaje się odmiana Red Scarlet o czerwonej skórce i żółtym miąższu. Piecze się wystarczająco szybko i nie rozpada się. Wędzony boczek lub surowe mięso najlepiej kupić w kawałkach. Będziesz potrzebował około 6 cienkich pasków.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, osusz i obierz, uważając, aby bulwy były jak najbardziej płaskie.
Krok 3:
Osusz każdy ziemniak ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.
Krok 4:
Posolić bulwy, pieprz ze wszystkich stron, posypać włoskimi ziołami (ja użyłam młynka) lub gotowymi przyprawami odpowiednimi do ziemniaków.
Krok 5:
Owiń każdy ziemniak paskiem boczku. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia, które można wcześniej lekko nasmarować olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia.
Krok 6:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez około 40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli ziemniaki nie są gotowe, dobrze zrumienione w boczku, przykryj formę folią. Możesz podawać ziemniaki ze świeżymi warzywami. Lub przygotuj sos: 3 łyżki. l połącz śmietanę z 1 łyżką. l oliwa z oliwek, 1 łyżka. l sok z cytryny i 1 łyżeczka.ziarnista musztarda. Wymieszaj lub ubij w blenderze, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g