skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ser adygeisikyy w domu? Przygotuj niezbędne produkty. Należy pamiętać, że mleko będzie potrzebne dopiero po dwóch dniach, gdy serwatka zostanie przygotowana. Dlatego warto wziąć pod uwagę jego trwałość.
Krok 2:
Zacznij robić ser od wlania kefiru do rondla i podpalenia.
Krok 3:
Podczas podgrzewania kefir zacznie się zwijać, serwatka zostanie oddzielona od twarogu. Ten proces zajmie około pięciu minut.
Krok 4:
Odcedź serwatkę do osobnego pojemnika. Nie potrzebujesz twarogu, możesz go zjeść z cukrem lub dżemem lub użyć do przygotowania innych potraw.
Krok 5:
Pozostaw serwatkę na dwa dni w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Następnie weź przygotowane mleko, wlej je do rondla i zagotuj.
Krok 7:
Zrób mały ogień na kuchence. Delikatnie wlej kwaśną serwatkę do gorącego mleka.
Krok 8:
Mleko zacznie się zwijać. Po około 7 minutach ser unosi się w górę, oddzielając się od serwatki.
Krok 9:
Weź czystą patelnię, na której dnie ułóż czystą gazę złożoną w kilka warstw.
Krok 10:
Ostrożnie wlej powstałą masę do rondla z gazą-serwatka wycieknie do rondla, a twaróg pozostanie w gazie. Sól na wierzchu, w razie potrzeby dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj, a następnie zawiąż gazę i zawieś ją nad zlewem, aby szklanki nadmiar płynu. Gdy większość serwatki spłynie, możliwe będzie ukształtowanie sera. Aby to zrobić, mocno przekręć główkę sera w gazę, starając się zrobić mniej fałd i lekko ją wyciśnij.
Krok 11:
Umieść główkę sera bezpośrednio w gazie w durszlaku ustawionym na patelni, połóż płaski spodek na wierzchu i naciśnij prasą, na przykład słoikiem z wodą. Razem z prasą umieść ser w lodówce. Następnego dnia ser będzie gotowy do spożycia, w tym czasie nadmiar serwatki wyjdzie, a głowa będzie dobrze zagęszczona. Smacznego!
ser Adyghe ma delikatną i lekko gęstą konsystencję. Wśród jego analogów można wymienić ser, ricottę, fetę i mozzarellę. Odnosi się do narodowych potraw kuchni czerkieskiej. Zwykle przygotowuje się go z mleka krowiego, ale można go również wykorzystać jako podstawę mleka koziego lub owczego. Do celów kulinarnych taki ser znalazł dość szerokie zastosowanie. Można go jeść jako samodzielne danie, a także dodawać do pierwszych dań, pikantnych wypieków, sałatek warzywnych, różnych przekąsek itp. Można go nawet po prostu usmażyć na maśle - okaże się bardzo smaczny.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g