skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ucho z czerwonej ryby? Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z czerwonej ryby, potrzebujemy: wody; głowa, ogon i filet z czerwonej ryby; duża cebula lub dwie średnie; wódka (opcjonalnie); liście laurowe; ziele angielskie; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Dokładnie umyj rybę. Wyczyść cebulę. Włóż głowę ryby do rondla, wlej zimną wodę. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj, usuwając pianę, 5 minut.
Krok 3:
Dodaj ogon ryby i żarówkę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Usuń wydzielającą się pianę. Możesz trochę dłużej, aż ryba i cebula zostaną odpowiednio ugotowane.
Krok 4:
Wyjmij cebulę i rybę. Można je wyrzucić, nie będziemy już ich potrzebować, więc wszystkie soki i przydatne witaminy daliśmy bulionowi. Postanowiłem zostawić ogon, więc było w nim dużo mięsa. Bulion przecedzić przez drobne sito lub podwójną warstwę gazy. Włóż bulion do ognia i zagotuj.
Krok 5:
Włóż filety rybne, liście laurowe, groszek ziela angielskiego, mielony czarny pieprz, sól do gotującego się bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 6:
Posiekaj koperek.
Krok 7:
Wlej wódkę (w razie potrzeby nie czuje się wcale w gotowym uchu), wlej posiekany koperek. W razie potrzeby osol ucho. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól uchu parzyć przez około 15 minut.
Krok 8:
Wlej ucho do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!
do tego przepisu nie dodaje się ziemniaków ani kaszy. Ale jeśli chcesz, aby zupa była bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać ziemniaki i proso lub ryż. Musisz umieścić je we wrzącym bulionie wraz z filetem rybnym. Następnie ugotują się jednocześnie z rybą.
oprócz ziemniaków możesz dodać pomidory lub pomidory koktajlowe do ucha.
mały sekret: ucho i zupa rybna różnią się od siebie bogatym bulionem na bazie głowy i ogona (lub małej całej ryby). Dlatego jeśli używasz tylko filetów rybnych, nie będziesz w stanie uzyskać zupy rybnej.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g