skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jabłka lepiej używać słodkich odmian, miękkiego miąższu, aby szybciej się upiekły i stały się miękkie po upieczeniu. Jako nadzienie z reguły stosuje się twarożek z różnymi słodkimi dodatkami: jagodami, suszonymi owocami, orzechami. Są to doskonale połączone i zdrowe produkty. Twarożek można stosować z dowolnym procentem tłuszczu, w zależności od pożądanej kaloryczności potrawy.
Krok 2:
Dla dzieci lepiej jest używać naturalnego wiejskiego twarogu, dla kobiet, które są na diecie i podążają za swoją sylwetką, odpowiedni jest niskotłuszczowy produkt. Twarożek wkładamy do miski, dodajemy cukier lub miód, jeśli nie ma alergii na ten produkt. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przetrzeć przez sito lub przebić blenderem, jeśli produkt jest suchy, można dodać łyżkę śmietany lub śmietany.
Krok 3:
Wbij jajko kurze, ponownie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna w konsystencji. Dodaj słodkie dodatki do masy twarogowej. Użyłam mrożonych jagód białej, czerwonej i czarnej porzeczki. W razie potrzeby możesz użyć rodzynek, suszonych moreli i suszonych śliwek lub innych suszonych owoców lub owoców.
Krok 4:
Dodaj szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Wymieszaj składniki.
Krok 5:
Umyj jabłka, odetnij małą czapkę od góry, ostrym nożem lub łyżką wyjmij rdzeń jabłka z niewielką ilością miąższu ze ścian, ale nie sięgaj do dna, aby zrobić garnek do pieczenia. Aby jabłka nie ciemniały, należy je przygotować do gotowania na końcu lub umieścić w pojemniku z roztworem soku z cytryny lub kwasu cytrynowego.
Krok 6:
Nadziewamy jabłka gotowanym nadzieniem, przykrywamy pokrywką z jabłkowego kapelusza.
Krok 7:
Wkładamy je do naczynia do pieczenia, na dno którego trzeba wlać trochę wody i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Czas pieczenia zależy od trybu pracy piekarnika, stopnia twardości jabłka i pożądanej miękkości gotowego dania. Ale w każdym razie nie powinieneś długo trzymać jabłek z nadzieniem w piekarniku, aby składniki odżywcze zawarte w składnikach naczynia nie uległy zniszczeniu.
Krok 8:
Wyjmij jabłka z piekarnika i podawaj ze śmietaną, sosem karmelowym lub czekoladowym, dekorując miodem lub cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g