nadziewane jabłka w piekarniku

Łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser! Zwykłe jabłka nikogo nie zaskoczą, ale jeśli upieczesz je z jakimkolwiek nadzieniem w piekarniku, taki przysmak nie tylko spodoba się dzieciom, ale można go również podać na stole dla gości, a nawet na świątecznym stole jako deser.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 47 % 8 g
93 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jabłka lepiej używać słodkich odmian, miękkiego miąższu, aby szybciej się upiekły i stały się miękkie po upieczeniu. Jako nadzienie z reguły stosuje się twarożek z różnymi słodkimi dodatkami: jagodami, suszonymi owocami, orzechami. Są to doskonale połączone i zdrowe produkty. Twarożek można stosować z dowolnym procentem tłuszczu, w zależności od pożądanej kaloryczności potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dla dzieci lepiej jest używać naturalnego wiejskiego twarogu, dla kobiet, które są na diecie i podążają za swoją sylwetką, odpowiedni jest niskotłuszczowy produkt. Twarożek wkładamy do miski, dodajemy cukier lub miód, jeśli nie ma alergii na ten produkt. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przetrzeć przez sito lub przebić blenderem, jeśli produkt jest suchy, można dodać łyżkę śmietany lub śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze, ponownie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna w konsystencji. Dodaj słodkie dodatki do masy twarogowej. Użyłam mrożonych jagód białej, czerwonej i czarnej porzeczki. W razie potrzeby możesz użyć rodzynek, suszonych moreli i suszonych śliwek lub innych suszonych owoców lub owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Wymieszaj składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jabłka, odetnij małą czapkę od góry, ostrym nożem lub łyżką wyjmij rdzeń jabłka z niewielką ilością miąższu ze ścian, ale nie sięgaj do dna, aby zrobić garnek do pieczenia. Aby jabłka nie ciemniały, należy je przygotować do gotowania na końcu lub umieścić w pojemniku z roztworem soku z cytryny lub kwasu cytrynowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadziewamy jabłka gotowanym nadzieniem, przykrywamy pokrywką z jabłkowego kapelusza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wkładamy je do naczynia do pieczenia, na dno którego trzeba wlać trochę wody i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Czas pieczenia zależy od trybu pracy piekarnika, stopnia twardości jabłka i pożądanej miękkości gotowego dania. Ale w każdym razie nie powinieneś długo trzymać jabłek z nadzieniem w piekarniku, aby składniki odżywcze zawarte w składnikach naczynia nie uległy zniszczeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij jabłka z piekarnika i podawaj ze śmietaną, sosem karmelowym lub czekoladowym, dekorując miodem lub cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy