skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynatę do grzybów, weź wodę, ocet (przepis z sowieckiej przeszłości, wtedy esencja octu była w użyciu, teraz Można ją zastąpić 70% octem), sól, cukier i zestaw przypraw: liść laurowy, cynamon, goździki, ziele angielskie. Marynata, sprawdzona od dziesięcioleci, można powiedzieć.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka, w którym ugotujesz marynatę. Nie powinien być mały-zależy jednak od liczby grzybów. Faktem jest, że dla większego bezpieczeństwa marynowanych grzybów lepiej gotować je w tej marynacie, a następnie ostudzić i ułożyć w czystych słoikach. Więc dodaj cukier do litra wody ściśle według przepisu.
Krok 3:
Teraz kolej na sól-łyżki zmieniają się ze stołówki na łyżeczki-jak wydrukowano w przepisie, tak robimy. Grzyby po prostu odpadają - zwykle w "hurra" odchodzą na wszystkich uroczystościach zarówno w domu, jak iw pracy. Zagotuj powstały roztwór, aż kryształy soli i cukru się rozpuszczą, ostrożnie wlej ocet - spieni się jak zawsze, więc konieczne jest, aby roztwór nie znajdował się na szczycie pojemnika.
Krok 4:
Dodaj przyprawy i gotuj wszystko razem przez 5 minut. To wszystko-marynata do grzybów jest gotowa. Ma wyraźny słodko-kwaśny smak, więc dla tych, którzy lubią prawie neutralne marynowane grzyby - spróbuj.
Krok 5:
Pozostaje włożyć wcześniej ugotowane grzyby i gotować w marynacie przez 10-15 minut, ostudzić i wlać do czystych słoików. Nigdy nie sterylizuję grzybów ze względu na niebezpieczeństwo rozwoju zatrucia jadem kiełbasianym,ale w razie potrzeby można sterylizować grzyby konwencjonalne. w zwykły sposób, tylko dłużej niż warzywa. Marynata w słoiku 30% objętości, na zdjęciu słoik z kurkami-możesz oszacować.
używam tego przepisu na marynatę grzybową na zimę od czasów sowieckich. Został wydrukowany w domowej encyklopedii dla kobiet (pierwszy tom, drugi był w tym wydaniu dla mężczyzn, może ktoś sobie przypomni). Nic dziwnego, że umieściłem książkę na ekranie powitalnym końcowego zdjęcia - to jest ta sama encyklopedia! Marynata powinna zajmować około 30% objętości w słoiku - nie zapomnij o tym. Grzyby powinny w nim swobodnie pływać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g