skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie do gotowania zupy. Zupa grzybowa i ugotujemy ją z grzybów leśnych. Mam borowiki i kilka borowików. Grzyby powinny być świeże, a nie Stare, z mocnymi elastycznymi czapkami. Warzywa średniej wielkości (moje ziemniaki nie są takie same, więc mam dwa małe i jeden większy). Masło do smażenia warzyw. Wermiszel do woli, bez niego zupa nie będzie gorsza.
Krok 2:
Posortuj grzyby leśne, oczyść gruz i resztki ziemi, spłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój grzyby na kawałki, usuń robaki. Pokrój nogi w pierścienie, małe czapki na dwa, większe na cztery części. Posiekane grzyby zalać zimną wodą i odstawić. Jeśli, zgodnie z założeniem, pozostaną miejsca robaków z ich właścicielami, grzyby należy namoczyć w osolonej wodzie przez pół godziny.
Krok 3:
Czyste pokrojone grzyby zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę. Nie zapominając o usunięciu piany podczas gotowania. Jeśli wszystkie grzyby pozostały nienaruszone i nie trzeba było wyrzucać robaków, należy wziąć 2,5 - 3 litry wody. Jeśli część grzybów musiała zostać wyrzucona, to aby bulion był nasycony wodą, należy dodać trochę mniej.
Krok 4:
Po godzinie gotowania grzybów obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj zupę dalej.
Krok 5:
Obierz cebulę, marchewkę, czosnek. Opłucz i posiekaj warzywa: pokrój marchewki w pierścienie, półpierścienie, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni roztop masło i usmaż w nim pokrojone warzywa na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj smażone warzywa do zupy. Do smaku dodaj sól, pieprz. W razie potrzeby włóż ziele angielskie, lit laurowy. Wymieszaj wszystko i gotuj zupę przez kolejne dziesięć minut.
Krok 7:
Gdy zupa jest prawie gotowa, dodaj do niej makaron, wymieszaj. Spróbuj ponownie na soli i możesz wyłączyć ogień, zamknąć zupę pokrywką i odstawić na kilka minut. Wermiszel nie może być dodawany do zupy, jest opcjonalny. Ale z makaronem zupa jest bardziej satysfakcjonująca, domowa.
Krok 8:
Podawaj zupę na gorąco, wlewając do każdego talerza, upewniając się, że dodajesz grzyby. W porcjach do każdego talerza można dodać świeżą śmietanę, świeże zioła i zaoferować chleb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g