skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania ciasta Sushi.
Krok 2:
Bierzemy ryż okrągły i dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. Podczas gotowania ryżu do sushi stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1: 1,15. Ryż można gotować zarówno w zwykłym rondlu, jak iw powolnej kuchence. Używam powolnej kuchenki. Aby gotować w rondlu, najpierw zagotuj ryż na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 15 minut. Nie otwieraj pokrywki garnka i nie przeszkadzaj ryżowi. Po ugotowaniu ryżu czekamy kolejne 15 minut.
Krok 3:
Teraz zajmijmy się dressingiem do ryżu. Lekko podgrzej 50 ml octu ryżowego i rozpuść w nim 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki cukru bez szkiełka.
Krok 4:
Wlej sos na ugotowany ryż i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
Krok 5:
Pokrój dwa liście wodorostów nori nożyczkami na małe kwadraty.
Krok 6:
Zróbmy ciasto sałatkowe. Aby to zrobić, użyjemy pierścienia do serwowania o średnicy 15 cm, a pierwszą warstwę szczelnie układamy kawałki nori, starając się, aby między nimi nie było szczelin.
Krok 7:
Rozłóż połowę ryżu następną warstwą.
Krok 8:
Ser śmietankowy jest przenoszony do torby cukierniczej lub zwykłej torby, odcinany róg i wyciskany spiralnie.
Krok 9:
Obierz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż warstwę ogórków na twarogu.
Krok 10:
Nasiona sezamu lekko opiekamy na suchej patelni i posypujemy nimi warstwę ogórków.
Krok 11:
Następną warstwą są pokrojone paluszki krabowe (mięso kraba). Jeśli nie lubisz mięsa kraba, tę warstwę można zastąpić czerwoną rybą, tj. warstwa ryby zostanie powtórzona dwukrotnie.
Krok 12:
I ponownie warstwa liści nori.
Krok 13:
Rozłóż resztę ryżu.
Krok 14:
Wyciśnij pozostały ser śmietankowy z torby.
Krok 15:
Lekko wyrównaj ser śmietankowy nożem.
Krok 16:
Rozłóż pokrojoną czerwoną rybę ostatnią warstwą. Każda lekko solona ryba: różowy łosoś, łosoś lub pstrąg. Posyp wierzch Sushi ciasta sezamem.
do nadzienia takiego ciasta można również dodać krewetki i awokado. W razie potrzeby ser twarogowy można wymieszać z Wassabi i sosem sojowym.
smacznego! Gotuj z fantazją!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Kraby w puszkach - 85 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g