Sałatka z ciasta Sushi

miłośnicy sushi i bułek naprawdę docenią to danie! Jeśli nie masz maty lub nie wiesz, jak kręcić bułkami, ale naprawdę chcesz zaskoczyć gości kuchnią japońską, przygotuj ciasto z tych samych składników! Nie można odróżnić smaku od sushi i bułek, a przygotowanie takiego ciasta zajmie kilka razy mniej czasu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 50 % 20 g
192 kcal
IG: 10 / 71 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania ciasta Sushi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy ryż okrągły i dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. Podczas gotowania ryżu do sushi stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1: 1,15. Ryż można gotować zarówno w zwykłym rondlu, jak iw powolnej kuchence. Używam powolnej kuchenki. Aby gotować w rondlu, najpierw zagotuj ryż na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 15 minut. Nie otwieraj pokrywki garnka i nie przeszkadzaj ryżowi. Po ugotowaniu ryżu czekamy kolejne 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmijmy się dressingiem do ryżu. Lekko podgrzej 50 ml octu ryżowego i rozpuść w nim 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki cukru bez szkiełka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sos na ugotowany ryż i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dwa liście wodorostów nori nożyczkami na małe kwadraty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy ciasto sałatkowe. Aby to zrobić, użyjemy pierścienia do serwowania o średnicy 15 cm, a pierwszą warstwę szczelnie układamy kawałki nori, starając się, aby między nimi nie było szczelin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż połowę ryżu następną warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser śmietankowy jest przenoszony do torby cukierniczej lub zwykłej torby, odcinany róg i wyciskany spiralnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż warstwę ogórków na twarogu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasiona sezamu lekko opiekamy na suchej patelni i posypujemy nimi warstwę ogórków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następną warstwą są pokrojone paluszki krabowe (mięso kraba). Jeśli nie lubisz mięsa kraba, tę warstwę można zastąpić czerwoną rybą, tj. warstwa ryby zostanie powtórzona dwukrotnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I ponownie warstwa liści nori.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż resztę ryżu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyciśnij pozostały ser śmietankowy z torby.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lekko wyrównaj ser śmietankowy nożem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż pokrojoną czerwoną rybę ostatnią warstwą. Każda lekko solona ryba: różowy łosoś, łosoś lub pstrąg. Posyp wierzch Sushi ciasta sezamem.

do nadzienia takiego ciasta można również dodać krewetki i awokado. W razie potrzeby ser twarogowy można wymieszać z Wassabi i sosem sojowym.

smacznego! Gotuj z fantazją!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy