zupa z klopsikami i makaronem

nieporównywalnie pyszne, z prostych produktów, dla całej rodziny! Zupa z klopsikami i makaronem nadaje się do codziennego menu. A dziecko to pokocha - wielokrotnie testowane! Można go gotować nie tylko w rondlu, ale także w powolnej kuchence. Zamiast wermiszelu dodaj dowolne płatki zbożowe, mały makaron różnych odmian.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z klopsikami i makaronem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz obrane warzywa z zanieczyszczeń. Do gotowania klopsików można użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z wieprzowiną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Za mięsem przewiń połowę cebuli. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, dodaj jajko, sól i trochę przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W garnku o odpowiedniej wielkości wlej wodę do zupy i podpal. Patelnię można wziąć nieprzywierającą lub emaliowaną. Doprowadź wodę do wrzenia. Rękami uformuj małe klopsiki z mielonego mięsa i zanurz je we wrzącej wodzie. Dlaczego akurat we wrzącej? To we wrzącej wodzie klopsiki na zewnątrz & quot; twardnieją" i nie rozpadną się podczas dalszego gotowania. Doprowadź wszystko razem do wrzenia. Piankę powstającą podczas gotowania należy usunąć

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w garnku na klopsiki. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj połowę pozostałej cebuli. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty, na średnim ogniu. Nie zapomnij wymieszać smażenia, aby warzywa się nie przypaliły. Wyślij gotową pieczeń do garnka z zupą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania wlej przygotowany makaron do wrzącej zupy. Gotuj przez 3-4 minuty. Dodaj trochę soli i przypraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanej zieleni. Uwielbiam dodawać świeży koperek do zup. Zdejmij garnek z ognia i odstaw zupę na chwilę pod przykryciem. Wystarczy 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Możesz dodać trochę kwaśnej śmietany. Smacznego!

w takiej zupie zamiast wermiszelu można użyć ryżu, soczewicy lub jęczmienia jęczmiennego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy