skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z klopsikami i makaronem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz obrane warzywa z zanieczyszczeń. Do gotowania klopsików można użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z wieprzowiną.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Za mięsem przewiń połowę cebuli. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, dodaj jajko, sól i trochę przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 3:
W garnku o odpowiedniej wielkości wlej wodę do zupy i podpal. Patelnię można wziąć nieprzywierającą lub emaliowaną. Doprowadź wodę do wrzenia. Rękami uformuj małe klopsiki z mielonego mięsa i zanurz je we wrzącej wodzie. Dlaczego akurat we wrzącej? To we wrzącej wodzie klopsiki na zewnątrz & quot; twardnieją" i nie rozpadną się podczas dalszego gotowania. Doprowadź wszystko razem do wrzenia. Piankę powstającą podczas gotowania należy usunąć
Krok 4:
Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w garnku na klopsiki. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.
Krok 5:
Drobno posiekaj połowę pozostałej cebuli. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty, na średnim ogniu. Nie zapomnij wymieszać smażenia, aby warzywa się nie przypaliły. Wyślij gotową pieczeń do garnka z zupą.
Krok 7:
Pod koniec gotowania wlej przygotowany makaron do wrzącej zupy. Gotuj przez 3-4 minuty. Dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 8:
W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanej zieleni. Uwielbiam dodawać świeży koperek do zup. Zdejmij garnek z ognia i odstaw zupę na chwilę pod przykryciem. Wystarczy 10 minut.
Krok 9:
Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Możesz dodać trochę kwaśnej śmietany. Smacznego!
w takiej zupie zamiast wermiszelu można użyć ryżu, soczewicy lub jęczmienia jęczmiennego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g