pieczony pstrąg z serem w piekarniku

pyszne, aromatyczne-jedzenie bogów z kaukaską nutą! Pstrąg pieczony z serem w piekarniku to szybkie danie bogate w witaminy, które nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinny obiad. Kolendra i suluguni nadają potrawie wyjątkowy smak. Zamiast pstrąga możesz wziąć dowolną świeżą rybę-białą lub czerwoną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 77 % 17 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 14 % 3 g
97 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pstrąga z serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Mam Ser Suluguni. Ale możesz użyć dowolnego sera według własnych upodobań. Jeśli masz twardy ser, warto go zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z pstrąga lub pstrąga w kawałkach wraz z kośćmi, dokładnie opłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz bazylię, kolendrę i natkę pietruszki. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu. Obierz czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser, w zależności od wybranej odmiany, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pstrąga w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, skórą do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz rybę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp rybę posiekanym czosnkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz obficie posyp rybę ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż plasterki sera lub starty ser na wierzchu zieleni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp nasze danie rybne bułką tartą. Umieść rybę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-20 minut. Dokładniej, czas zależy od piekarnika i trybu pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowy foroel z serem na talerz i podawaj. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy