pieczone płatki owsiane w piekarniku

Oryginalna wersja śniadania z nudnymi płatkami owsianymi! Wiadomo, że płatki owsiane są jednym z najzdrowszych posiłków, zwłaszcza jako śniadanie. Ale nawet wszelkie produkty mogą się nudzić i znudzić. Pieczone w piekarniku płatki owsiane to świetny sposób na urozmaicenie menu przy jednoczesnym zachowaniu jego przydatności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 63 % 22 g
163 kcal
IG: 14 / 68 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jako płatki owsiane lepiej jest używać zwykłego "Herkulesa", który wymaga długiego gotowania, ponieważ ten produkt zawiera więcej składników odżywczych. Jako przyprawy i Dodatki możesz użyć dowolnego według własnego uznania i pragnienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chociaż wiele gospodyń domowych nie myje płatków owsianych przed gotowaniem, nadal polecam to zrobić, nawet jeśli ten produkt jest półproduktem-szybkie gotowanie, oprócz brudu nadmiar mąki zostanie zmyty ze zbóż, co sprawi, że gotowe danie będzie mniej kaloryczne. Umyte płatki są suszone i wlewane do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Świeże jabłka, banany, suszone owoce, jagody mogą być używane jako dodatki smakowe. Dodałem maliny, czarną porzeczkę, agrest i rokitnik. Jagody można dodawać świeże lub mrożone bez wcześniejszego rozmrażania. Dodaj je do płatków owsianych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Wlać mleko (zawartość tłuszczu w tym produkcie można użyć dowolnego, w zależności od tego, dla kogo to danie jest przygotowane: dla dzieci, oczywiście, musisz używać tłustych i naturalnych produktów, dla kobiet, które tracą na wadze i podążają za swoją sylwetką, odpowiednie są produkty beztłuszczowe).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzepaczką lub mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej stopione i lekko schłodzone masło (nie można go dodać do Dania dietetycznego, ale masło doda przyjemnego kremowego smaku płatkom owsianym i sprawi, że danie będzie delikatniejsze), szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do pieczenia napełnij mieszankę mleczno-jajeczną płatkami owsianymi. Płyn powinien być dwa razy większy niż suche płatki owsiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy płatki owsiane przez około 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw lepiej dokręcić formę folią, aby płatki szybko puchły, po 15 minutach pieczenia usuń folię i kontynuuj pieczenie bez niej. Jeśli chcesz, aby płatki owsiane okazały się bardziej suche w smaku, możesz nadal trzymać płatki w piekarniku. Podawaj płatki owsiane do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy