skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jako płatki owsiane lepiej jest używać zwykłego "Herkulesa", który wymaga długiego gotowania, ponieważ ten produkt zawiera więcej składników odżywczych. Jako przyprawy i Dodatki możesz użyć dowolnego według własnego uznania i pragnienia.
Krok 2:
Chociaż wiele gospodyń domowych nie myje płatków owsianych przed gotowaniem, nadal polecam to zrobić, nawet jeśli ten produkt jest półproduktem-szybkie gotowanie, oprócz brudu nadmiar mąki zostanie zmyty ze zbóż, co sprawi, że gotowe danie będzie mniej kaloryczne. Umyte płatki są suszone i wlewane do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.
Krok 3:
Świeże jabłka, banany, suszone owoce, jagody mogą być używane jako dodatki smakowe. Dodałem maliny, czarną porzeczkę, agrest i rokitnik. Jagody można dodawać świeże lub mrożone bez wcześniejszego rozmrażania. Dodaj je do płatków owsianych.
Krok 4:
Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Wlać mleko (zawartość tłuszczu w tym produkcie można użyć dowolnego, w zależności od tego, dla kogo to danie jest przygotowane: dla dzieci, oczywiście, musisz używać tłustych i naturalnych produktów, dla kobiet, które tracą na wadze i podążają za swoją sylwetką, odpowiednie są produkty beztłuszczowe).
Krok 5:
Trzepaczką lub mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej stopione i lekko schłodzone masło (nie można go dodać do Dania dietetycznego, ale masło doda przyjemnego kremowego smaku płatkom owsianym i sprawi, że danie będzie delikatniejsze), szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Ponownie wymieszaj.
Krok 6:
W naczyniu do pieczenia napełnij mieszankę mleczno-jajeczną płatkami owsianymi. Płyn powinien być dwa razy większy niż suche płatki owsiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy płatki owsiane przez około 30 minut.
Krok 7:
Najpierw lepiej dokręcić formę folią, aby płatki szybko puchły, po 15 minutach pieczenia usuń folię i kontynuuj pieczenie bez niej. Jeśli chcesz, aby płatki owsiane okazały się bardziej suche w smaku, możesz nadal trzymać płatki w piekarniku. Podawaj płatki owsiane do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g