młode ziemniaki w ćwiartkach piekarnika

pyszne ziemniaki pieczone z koperkiem i przyprawami. Ziemniaki to prawdziwy ratunek dla gospodyń domowych. To warzywo zawsze pomoże, gdy trzeba coś szybko ugotować. Nie bez powodu ziemniaki są często nazywane naszym drugim chlebem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 63 % 17 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować młode ziemniaki w piekarniku, potrzebujemy: młodych ziemniaków (bulwy powinny być mniej więcej tej samej wielkości); pęczek koperku; oliwa z oliwek; suchy czosnek; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej ziemniaki wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie spłucz bulwy szczotką z brudu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój duże bulwy na 2-3 części, małe można pozostawić w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce wymieszaj ziemniaki, koperek, czosnek, oliwę z oliwek. Sól, pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż ziemniaki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Posmaruj wierzch resztą oliwy z oliwek z dna miski. Piecz młode ziemniaki przez około 40 minut w podgrzanym do 180°C. Okresowo możesz posmarować ziemniaki oliwą z oliwek z dna blachy do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ziemniaki podawaj na gorąco. Nadaje się również jako dodatek do mięsa, ryb lub drobiu, a także jako niezależne danie, na przykład jako przekąska do piwa. Smacznego!

ziemniaki po raz pierwszy pojawiły się na naszym kontynencie niewiele ponad cztery wieki temu. I wtedy wielu go nie lubiło. Początkowo w ogóle nie był używany do jedzenia, ale po prostu był używany jako roślina ozdobna. Na szczęście dziś wiele wiadomo nie tylko o doskonałym smaku podziemnej części tej rośliny, ale także o korzyściach, jakie przynosi ona naszemu organizmowi. Szczególnie przydatne są młode bulwy.

w ciągu pierwszych dwóch tygodni po kwitnieniu ziemniaki są uważane za Młode. W tym czasie roślina okopowa jest bardzo cennym produktem dietetycznym. Zawiera minimum skrobi, a witaminy i przeciwutleniacze są zawarte w maksymalnym. Ponadto skórka młodych ziemniaków jest bardzo cienka, tak cienka, że nie można jej odciąć. I od dawna wiemy, że wszystkie najcenniejsze substancje znajdują się w skórce. Dlatego lepiej jest gotować młode ziemniaki w skórce, dokładnie spłukując i oczyszczając z brudu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy