skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować młode ziemniaki w piekarniku, potrzebujemy: młodych ziemniaków (bulwy powinny być mniej więcej tej samej wielkości); pęczek koperku; oliwa z oliwek; suchy czosnek; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Zalej ziemniaki wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie spłucz bulwy szczotką z brudu.
Krok 3:
Pokrój duże bulwy na 2-3 części, małe można pozostawić w całości.
Krok 4:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 5:
W misce wymieszaj ziemniaki, koperek, czosnek, oliwę z oliwek. Sól, pieprz.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Ułóż ziemniaki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Posmaruj wierzch resztą oliwy z oliwek z dna miski. Piecz młode ziemniaki przez około 40 minut w podgrzanym do 180°C. Okresowo możesz posmarować ziemniaki oliwą z oliwek z dna blachy do pieczenia.
Krok 8:
Gotowe ziemniaki podawaj na gorąco. Nadaje się również jako dodatek do mięsa, ryb lub drobiu, a także jako niezależne danie, na przykład jako przekąska do piwa. Smacznego!
ziemniaki po raz pierwszy pojawiły się na naszym kontynencie niewiele ponad cztery wieki temu. I wtedy wielu go nie lubiło. Początkowo w ogóle nie był używany do jedzenia, ale po prostu był używany jako roślina ozdobna. Na szczęście dziś wiele wiadomo nie tylko o doskonałym smaku podziemnej części tej rośliny, ale także o korzyściach, jakie przynosi ona naszemu organizmowi. Szczególnie przydatne są młode bulwy.
w ciągu pierwszych dwóch tygodni po kwitnieniu ziemniaki są uważane za Młode. W tym czasie roślina okopowa jest bardzo cennym produktem dietetycznym. Zawiera minimum skrobi, a witaminy i przeciwutleniacze są zawarte w maksymalnym. Ponadto skórka młodych ziemniaków jest bardzo cienka, tak cienka, że nie można jej odciąć. I od dawna wiemy, że wszystkie najcenniejsze substancje znajdują się w skórce. Dlatego lepiej jest gotować młode ziemniaki w skórce, dokładnie spłukując i oczyszczając z brudu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g