soczysty kurczak z ziemniakami w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój kurczaka na kawałki. Pokrój surowe ziemniaki w plastry. Pokrój cebulę w półpierścienie i potrząśnij nią rękami.
Krok 2:
Sól, pieprz, dodaj majonez.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj wszystko rękami, dzieląc wszystkie ziemniaki i smarując każdy kawałek kurczaka ze wszystkich stron. Ułożyć na blasze do pieczenia i szczelnie przykryć folią.
Krok 4:
W piekarniku piec w 250 gr. 1 godzina pod folią, następnie usuń folię i kolejne 10-20 minut. (w zależności od mocy piekarnika) , aby uzyskać złotą skórkę i odparować nadmiar płynu. W razie potrzeby, aby uzyskać piękno, potrawy można posypać serem i upiec.
Krok 5:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g