żabie udka w piekarniku
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Umyj żabie nogi zimną wodą, lekko osusz ręcznikami papierowymi.
3. Pocieraj nogi ze wszystkich stron solą i pieprzem.
4. Dobrze rozgrzej patelnię z grubym dnem, rozpuść na niej roztopione masło i smalec.
5. Umieść łapy na patelni, smaż je z każdej strony przez 3 minuty (na złoty kolor).
6. W tym czasie przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, masło, posiekany czosnek w małym rondlu. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę i gotuj przez 6 minut.
7. Polej sosem żabie udka.
8. Umieść patelnię z łapkami w piekarniku na 15 minut.
9. Podawaj gotowe udka ze świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal / 100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Żabie łapki - 73 kcal/100g