Quesadilla w piekarniku pita

Jeśli nie ma tortilli, quesadillas można zrobić z chleba pita! W naszym mieście trudno jest kupić tortille, a samodzielne pieczenie ich nie zawsze ma ochotę i czas. Dobrym wyjściem jest cienki chleb pita. Okazuje się bardzo smaczne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 40 % 17 g
245 kcal
IG: 0 / 12 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

do nadzień potrzebujesz:

- szynkę drobno pokroić w kostkę;
- posiekaj zieleninę;
- ser grubo zetrzeć;
- wymieszaj wszystko razem z kukurydzą w puszkach bez marynaty. Pierwsze nadzienie jest gotowe;
- na drugie nadzienie drobno posiekaj warzywa i wymieszaj z twarogiem;
- zetrzyj również ser na grubo.

montaż i pieczenie quesadilli:

- cienki okrągły chleb pita w dwóch warstwach posmarować sosem pomidorowym;
- połóż warstwę startego cheddaru na połowie chleba pita, część nadzienia, posyp warstwą sera i zawiń w drugą połowę chleba pita;
- quesadilla z drugim nadzieniem zbiera się w ten sam sposób;
- podana ilość składników wystarcza do zebrania 8 quesadilli;
- piecz quesadillas przez 10 minut na wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

podawaj quesadillas, przecinając każdą z nich na pół i łącząc połówki quesadilli w jednej porcji z różnymi dodatkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy