samą nazwę można przetłumaczyć jako "serowa tortilla", co wskazuje na obowiązkową obecność sera i cienkiej tortilli kukurydzianej lub pszennej. Klasyczna próbka może składać się tylko z tych dwóch składników. Podstawową różnicą między recepturą a bliskimi duchem Burrito i chimichangi jest Kształt-okrągłe ciasto z pewnością składa się na pół i smaży z nadzieniem. Przepisy na quesadillas pozwalają na dowolne wypełnienie: mięso, warzywa, ziemniaki, rośliny strączkowe, owoce morza, grzyby.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
Tortilla | 286 | 7 | 7.7 | 47.2 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
Zieleń | 41 | 3.7 | 0.4 | 7 |
różnorodność smaków, kombinacji sprawia, że smakołyk jest uniwersalny dla każdej firmy, nawet z różnymi upodobaniami gastronomicznymi. Podczas przygotowywania quesadilli należy używać ostrych odmian sera, a także różnych bogatych przypraw, papryczek chili, ponieważ wszelkie potrawy z ojczyzny Azteków są ostre. Udanym dodatkiem są tradycyjne sosy Meksykańskie-guacamole, salsa i inne. A same przepisy na quesadillę zadowolą ich prostotą i oryginalnością.