fińskie naleśniki w piekarniku pannukakku

idealny leniwy przepis dla tych, którzy kochają naleśniki!
prostosmachnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 69 % 31 g
223 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, włącz piekarnik, aby podgrzać do 200 stopni. Wymieszaj jajka, mleko, mąkę, 3 łyżki. cukier, proszek do pieczenia, sól. Lepiej jest zrobić ciasto za pomocą miksera lub blendera, dzięki czemu okaże się szybciej i bez grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej na niego ciasto i włóż do piekarnika na 15-20 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj gotowy naleśnik roztopionym masłem i pozwól mu trochę ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj twaróg z dwiema łyżkami cukru i równomiernie rozłóż na powierzchni naleśnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż dżem lub jagody na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie zwiń naleśnik w rolkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój na kawałki i udekoruj cukrem pudrem, jeśli chcesz. Smacznego dla wszystkich! Więcej szczegółów znajdziesz w moim filmie.

idealny przepis dla tych, którzy lubią naleśniki, ale nie lubią ich piec. Naleśniki są pieczone w piekarniku w jednej warstwie, dzięki czemu twoja stała obecność w kuchni nie jest wymagana. Bardzo szybki, prosty i niesamowicie smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy