stek z kurczaka w piekarniku z warzywami

nic trudnego w przygotowaniu potrawy. Proste i szybkie i bardzo smaczne. Niesamowicie smaczne i aromatyczne danie.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 14 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 14 % 3 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik do 200C stopni.Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż na 4 steki. Pokonaj powstałe steki młotkami kuchennymi, solą i pieprzem. Następnie wyciśnij czosnek przez czosnek i potrzyj z obu stron. Rozłóż steki w formie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce. Drobno posiekaj cebulę. Pokrój pieprz na małe prostokąty.Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię kroimy w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie posiekane składniki. Dodaj do nich zieloną fasolkę. Użyłem zamrożonego, przed dodaniem spłukałem go pod zimną wodą. Trochę solimy warzywa, dobrze mieszamy i rozprowadzamy na filecie z kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp wszystko startym serem i dodaj trochę wody wokół krawędzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do nagrzanego piekarnika do 200C stopni i piecz przez 40 minut lub do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy