skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos bez mięsa? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie zapominaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.
Krok 2:
Włóż masło do rondla i rozpuść na małym ogniu. Jeśli zamiast masła użyjesz rafinowanego oleju roślinnego, otrzymasz chudą wersję sosu.
Krok 3:
Obierz cebulę. Opłucz go, a także nóż zimną wodą, aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia. Drobno posiekaj cebulę. Dodaj do rondla i potnij na oleju, aż będzie przezroczysty. Zamiast cebuli możesz wziąć białą część pora lub szalotki.
Krok 4:
Aby sos był gęsty, dodaj mąkę pszenną najwyższej jakości i dobrze wymieszaj. Lekko podsmaż na złoty kolor. Zrób najmniejszy ogień i stale mieszaj mąkę, aby się nie przypaliła.
Krok 5:
Wyjmij patelnię z pieca. Pozwól zawartości nieco ostygnąć. Wlej ciepłą wodę. Aby uniknąć grudek, woda i mieszanka mąki powinny być ciepłe i w przybliżeniu tej samej temperaturze. Dobrze wszystko wymieszaj. Jeśli nadal nie można było uniknąć pojawienia się grudek, przetrzyj mieszaninę przez sito.
Krok 6:
Umieść patelnię z sosem na kuchence i zagotuj. Gdy sos się zagotuje, dodaj koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj i zagotuj wszystko.
Krok 7:
Dopraw powstały sos kwaśną śmietaną, zagotuj i zdejmij z ognia. Sos jest gotowy. Śmietanę można doskonale zastąpić naturalnym gęstym jogurtem bez dodatków lub śmietaną o zawartości tłuszczu 20%. Aby przygotować chudą wersję, nie dodawaj produktów mlecznych.
Krok 8:
Świetny sos, który pasuje do prawie wszystkich głównych dań głównych i dodatków: kotletów i klopsików, gotowanych i smażonych mięs, dziczyzny i ryb. Podając sos do przystawek, polej go nim na wierzchu. Ugotowany makaron, kasza gryczana, tłuczone ziemniaki, duszony kruchy ryż, owsianka pszenna będą z nim szczególnie smaczne.
możesz urozmaicić smak sosu, dodając przyprawy do smaku.
jeśli chcesz, dodaj posiekane warzywa (pióra szczypiorku, koperek, natkę pietruszki).
podsmaż cebulę z grubo startą marchewką. Możesz również dodać inne składniki papryki, pomidorów, pieczarek, kalafiora.
zamiast koncentratu pomidorowego możesz wlać sok pomidorowy. Jeśli zawiera już sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz sos, w przeciwnym razie przesol.
w razie potrzeby gotowy sos można zamrozić. Ostudzić, przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i schować w zamrażarce. Może być przechowywany przez 2-3 miesiące w temperaturze -18 stopni. Sos należy rozmrozić na dolnej półce lodówki lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzej go na patelni przed użyciem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g