skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść mleko na kuchence w rondlu z grubym dnem, wlej do niego wodę (przegotowaną). Gdy mleko będzie gotowe do wrzenia, dodaj cukier (do smaku), szczyptę soli i dodaj semolinę cienkim strumieniem. W takim przypadku mleko musi być stale mieszane. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Powstałą owsiankę schładzamy, a następnie wbijamy do niej jedno jajko. Brzoskwinie (nawiasem mówiąc, wziąłem brzoskwinie w puszkach, z nimi jedzenie okazało się bardziej soczyste, moim dzieciom bardziej się podobało) obierz i pokrój w cienkie plasterki. Robimy to samo z gruszkami(gruszki muszą być soczyste i miękkie). W postaci pokrytej masłem i posypanej bułką tartą rozprowadzamy owsiankę w jednej warstwie (jedna trzecia całości), pięknie układamy na niej brzoskwinie i gruszki. Na wierzchu ponownie kładziemy owsiankę – na niej-owoce i tak dalej. Piątą i ostatnią warstwą będzie warstwa owsianki. Ubij drugie jajko w mikserze, dodaj do niego śmietanę i posmaruj naszą zapiekankę. Teraz wysyłamy go do piekarnika na 180s przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g