skład / składniki
metoda gotowania
łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Kocham ją za to, że można ją gotować na różne sposoby i za każdym razem okazuje się bardzo smaczna. Niedawno odkryłem kolejny przepis na gotowanie łososia w piekarniku z sosem ziołowym. Sos przygotowuje się w następujący sposób. Bierze się garść liści bazylii i pietruszki i miażdży blenderem. Kromki białego chleba namocz w ciepłej wodzie, wyciśnij nadmiar płynu i dodaj do zieleni, dodaj garść bułki tartej, łyżkę oliwy z oliwek i jeszcze raz pracuj blenderem, aby wszystko dokładnie zmieliło się. Na koniec dodaj posiekany czosnek, parmezan, sól i pozostałą oliwę z oliwek. Ponownie zmiel wszystko blenderem, doprowadzając masę do jednorodnego stanu. Sos do łososia jest gotowy. Teraz bierzemy nasze steki z łososia i smarujemy jedną stronę sosem ziołowym. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż łososia na blasze do pieczenia stroną, którą posmarowałeś sosem ziołowym. Po ułożeniu wszystkich steków z łososia posmaruj każdy pozostałym sosem i włóż do piekarnika. Temperatura powinna być wysoka przez pierwsze 5 minut-260 stopni, następnie obniż temperaturę i upiecz steki z łososia do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g