skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Masło wyjmujemy z lodówki, powinno być miękkie.
Krok 2:
Włóż migdały do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Spuść wodę i usuń skórkę. Jeśli nadal z trudem odejdzie, zalej wrzącą wodą przez kolejne 5 minut. Nie trzymaj orzechów długo w wodzie, ponieważ w przyszłości będziemy je suszyć.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia i susz w piekarniku przez godzinę. Możesz znacznie przyspieszyć ten proces, jeśli masz kuchenkę mikrofalową. Rozłóż orzechy na talerzu w jednej warstwie i susz je z maksymalną mocą przez jedną minutę z przerwami. Sprawdzamy orzechy po każdej minucie, ponieważ w przeciwieństwie do piekarnika wysychają od wewnątrz. Dlatego z bladym widokiem z góry mogą spalić się w środku.
Krok 4:
Zwykle zajmuje mi pięć zestawów po jednej minucie. Ostudzić i zmielić w blenderze. Powinieneś dostać małe okruchy.
Krok 5:
Rozbij jajka i ostrożnie oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki, aż będą nam potrzebne. Wlej cukier granulowany, skrobię do mleka i dodaj żółtka.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Im jaśniejsze żółtka, tym bardziej żółty będzie kolor gotowego kremu.
Krok 7:
Umieść patelnię na najmniejszym ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje. Natychmiast usuń.
Krok 8:
Weź kawałek polietylenu i umieść krem w kontakcie. Jest to konieczne, aby podczas stygnięcia kremu na jego powierzchni nie tworzyła się skorupa. Całkowicie ostudzić.
Krok 9:
Teraz bierzemy białka i ubijamy w mikserze do miękkich szczytów.
Krok 10:
Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj cukier puder. Ubijaj do twardych szczytów.
Krok 11:
Dodaj 150 gramów okruchów migdałów do ubitych białek i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
Krok 12:
Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i narysuj dwa koła o średnicy 20 centymetrów. Nakładamy na nie masę białkową. Można to łatwo zrobić za pomocą torebki cukierniczej z okrągłą dyszą. Następnie wyrównaj powierzchnię nożem. Piec w gorącym piekarniku przez 20 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Podczas pieczenia koła trochę się rozprzestrzeniają, więc przycinamy koła zgodnie z szablonem.
Krok 13:
W przypadku kremu włóż masło do miski miksera i ubij, aż będzie bujne.
Krok 14:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj schłodzony krem z żółtek. Ubij na puszystą masę.
Krok 15:
Teraz składamy ciasto. Usuń ciasta z papieru. Posmaruj pierwsze ciasto kremem. I kładziemy na nim drugi. Pokrywamy wierzch i boki ciasta pozostałą śmietaną, wyrównujemy.
Krok 16:
Posyp boki pozostałymi okruchami migdałów.
Krok 17:
Pozostałe kawałki ciast migdałowych są mielone na małe okruchy. Można to łatwo zrobić za pomocą zwykłego popychacza. Posyp wierzch ciasta i dociśnij okruchy do kremu.
Krok 18:
Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania. Udekorowałam czekoladą i migdałami.
Krok 19:
Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby było namoczone.
Krok 20:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g