skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt szyfonowy? Odmierz potrzebne składniki. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc musisz je wcześniej przygotować. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej roślinny jest koniecznie bezwonny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do szerokiego pojemnika. Przesiewanie nasyca mąkę pęcherzykami powietrza, dzięki czemu wypieki będą puszyste i przewiewne.
Krok 3:
Jajka weź świeże. Jeśli jajka są małe, zwiększ ich liczbę do 4. Umyj jajka, osusz. Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. W przeciwnym razie białka nie uderzą w mocną pianę.
Krok 4:
W odpowiedniej wielkości misce ubij żółtka. Nie jest tu wymagana specjalna wspaniałość, wystarczy, aby żółtka połączyły się w jednorodną masę. Dlatego użyj zwykłej trzepaczki ręcznej.
Krok 5:
Dodaj 30 gramów cukru do żółtek, ponownie ubij.
Krok 6:
Dodaj mleko i olej roślinny do powstałej masy, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.
Krok 8:
Powinno być gęste, lepkie, jednorodne ciasto.
Krok 9:
Ubij białka. Jak ubić białka w mocną pianę? Naczynia powinny być suche i beztłuszczowe. Wybierz miskę z wysokimi bokami, ponieważ białka znacznie zwiększą objętość podczas ubijania. Dodaj sól do białek i ubijaj na niskich obrotach, aż uzyskasz miękkie szczyty. Nie przestając ubijać, dodaj resztę w małych porcjach(50 gr.) cukier i cukier waniliowy. Stopniowo zwiększając prędkość do maksimum, ubij białka na gęstą, gęstą pianę.
Krok 10:
Do powstałego ciasta dodaj około 1/3 ubitych białek. Za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem. Ostrożnie i ostrożnie, aby nie zakłócić ich struktury powietrznej, stopniowo wprowadzaj wszystkie białka do ciasta.
Krok 11:
Ciasto jest lepkie, płynne, przewiewne.
Krok 12:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Boki formy nie muszą być smarowane niczym. Wlej ciasto do formy.
Krok 13:
Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku 160-170C przez około 45 minut. Przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł z powodu spadku temperatury. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli jest suchy, biszkopt jest gotowy. Odłącz piekarnik i pozostaw w nim biszkopt na kolejne 5-7 minut, a następnie wyjmij. Czas pieczenia będzie zależeć od specyfiki działania piekarnika. Schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie.
Krok 14:
W kształcie d=20 cm biszkopt miał wysokość 5,5 cm. Zawiń schłodzony biszkopt w folię spożywczą i pozostaw na 8-10 godzin, aby jego struktura została zagęszczona.
Krok 15:
Po pokrojeniu biszkoptu na ciasta i ułożeniu ich dowolnym nadzieniem lub kremem możesz zrobić pyszne ciasto. I możesz podać biszkopt tak po prostu, krojąc go na porcje. Smacznego!
dzięki dodaniu oleju roślinnego biszkopt szyfonowy nie jest suchy, lekko wilgotny i bardzo delikatny. Podczas krojenia w ogóle się nie kruszy. Udane będą ciasta z galaretką, nadzieniami mus.
biszkopt Szyfonowy jest tak dobry, że można go jeść bez impregnacji i kremu.
jeśli wierzch biszkoptu jest zarumieniony, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g