ciasto na zakwasie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wyjmij zakwas z lodówki i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dodaj 100 g wody i 4 łyżki. l mąka, wymieszaj i ustaw na 2 godziny. Następnie odłóż 7 łyżek. l zakwas do lodówki na następny raz. Przygotuj ciasto: włóż 0,5 kg mąki i 300 ml mleka do zakwasu, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aż ciasto podwoi się. Zagnieść ciasto: włożyć sól, żółtka, starte z cukrem, wanilią i masłem. Wymieszaj, dodaj ubite białka, rodzynki i resztę mąki. Oddziel mały kawałek ciasta na napis "XV". Wypełnij 4 formy na 1/3 części i podgrzej na 2 godziny. Pod koniec czasu ciasto nadaje się 2 razy, udekoruj ciasto literami XV, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 40-45 min. Udekoruj ciasto na zakwasie według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g