ciasto na zakwasie

Niesamowity i lekki smak sprawi, że to danie będzie na czele stołu. dla tych, którzy chcą robić wypieki na zakwasie, a nie na drożdżach Pyszny przepis od mojej przyjaciółki, dla tych, którzy chcą robić wypieki na zakwasie, a nie na drożdżach. Odnosi się do starych przepisów. Według takich przepisów nasze babcie często piekły
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 45 g
303 kcal
IG: 2 / 11 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h
wyjmij zakwas z lodówki i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dodaj 100 g wody i 4 łyżki. l mąka, wymieszaj i ustaw na 2 godziny. Następnie odłóż 7 łyżek. l zakwas do lodówki na następny raz. Przygotuj ciasto: włóż 0,5 kg mąki i 300 ml mleka do zakwasu, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aż ciasto podwoi się. Zagnieść ciasto: włożyć sól, żółtka, starte z cukrem, wanilią i masłem. Wymieszaj, dodaj ubite białka, rodzynki i resztę mąki. Oddziel mały kawałek ciasta na napis "XV". Wypełnij 4 formy na 1/3 części i podgrzej na 2 godziny. Pod koniec czasu ciasto nadaje się 2 razy, udekoruj ciasto literami XV, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 40-45 min. Udekoruj ciasto na zakwasie według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy