skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić miód ze śmietaną? Rozpocznij przygotowywanie ciasta od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasta? Przygotuj produkty według listy. Wybierz miód naturalny, wysokiej jakości. Masło powinno być również wysokiej jakości, zgodne z GOST. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Weź miskę, którą możesz umieścić w łaźni wodnej-metalową lub ognioodporną. Rozbij do niego jajka, dodaj cukier i ubij na jasny kolor. Możesz nie mikserem, ale trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj masło, miód i sodę do ubitych jajek. Nie gasić sody!
Krok 4:
Na średnim ogniu umieść garnek z wodą do kąpieli wodnej i zagotuj w nim wodę.
Krok 5:
Umieść miskę z jedzeniem na patelni. Zrób mały ogień.
Krok 6:
Gotuj masę przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Masło powinno się całkowicie stopić. Mieszanina podwoi swoją objętość.
Krok 7:
Gdy to się stanie, wyjmij miskę z patelni. Porcjami wlej do niej przesianą mąkę. Nie wlewaj wszystkiego na raz, lepiej robić to stopniowo, dobrze mieszając grudki i obserwując konsystencję ciasta. Powinien stać się całkowicie jednolity i nie stromy, ale miękki. Ciasto pozostanie trochę lepkie, więc nie próbuj dodawać więcej mąki, ciasta mogą stać się sztywne.
Krok 8:
Połóż ciasto na posypanym mąką stole i uformuj z niego kulkę.
Krok 9:
Następnie podziel piłkę na 8 grudek.
Krok 10:
Weź jedną grudkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta na kawałku pergaminu do pieczenia w okrąg. Nie jest straszne, jeśli okaże się, że nie jest równy, wtedy go odetniemy. Pamiętaj, aby posypać Papier i wałek mąką, aby nie przykleiły się do ciasta.
Krok 11:
Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie puchło podczas pieczenia.
Krok 12:
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Miałem ciemny miód, więc ciasta są bardziej karmelowe, nie są spalone) ciasta piecze się szybko, około 3-4 minut. Podczas pieczenia jednego ciasta rozwałkuj drugie i tak po sobie. Lekko ostudź gorące ciasto i ostrożnie wyjmij z papieru, nie łamiąc. Schłodzony jest bardziej kruchy.
Krok 13:
W ten sposób upiecz wszystkie 8 ciast. Następnie odetnij schłodzone ciasta, kładąc na wierzchu talerz o odpowiednim rozmiarze. Nie wyrzucaj przycinania, zrobimy z nich okruchy do posypania.
Krok 14:
Ciasta są gotowe, weź krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź grubszą śmietanę. Możesz wstępnie ustawić go w lnianej serwetce na noc. Wtedy śmietana okaże się jeszcze grubsza. Cukier waniliowy mam z naturalną wanilią, więc jest czarny.
Krok 15:
Ubij śmietanę z cukrem na puszystą gładką masę, nie powinno smakować kryształków cukru.
Krok 16:
Złóż ciasto, smarując każde ciasto kremem.
Krok 17:
Nasmaruj również górę i boki.
Krok 18:
Dobrze posiekaj kawałki na okruchy, możesz to zrobić bezpośrednio rękami, są bardzo delikatne.
Krok 19:
Posyp wierzch i boki ciasta kruszonką. Przed podaniem włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, ciasta zostaną namoczone w śmietanie, stanie się bardziej miękkie i smaczniejsze.
kwaśna śmietana jest jednym z naszych ulubionych, a jej kwaśny smak podkreśla miodową słodycz. Ilość cukru w ciastach i śmietanie można zmniejszyć - uzyskasz bardziej zrównoważony smak.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g