skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Weź średnią główkę kapusty, będzie dużo dużej.
Krok 2:
Woda musi być trochę podgrzana, aby była przyjemnie ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca! Gorąca woda zniszczy drożdże. Wlej do wody pół łyżki cukru, łyżeczkę mąki, wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw na chwilę, wystarczy pięć minut.
Krok 3:
Gdy drożdże ożywają, roztop masło. Robimy to na małym ogniu.
Krok 4:
Taka czapka podniosła się w miarę upływu czasu. Drożdże ożyły i zostały aktywowane.
Krok 5:
Ponownie podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, przyjemne w dotyku. Dodaj pozostałą pół łyżki cukru, pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj, starając się je maksymalnie rozpuścić.
Krok 6:
Wlej mleko do drożdży, wymieszaj.
Krok 7:
Przesiej mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąkę. Użyłem miksera, możesz to zrobić rękami, po prostu ugniatanie zajmie więcej czasu. Masa jest dość gęsta. Zostawiamy go na pół godziny.
Krok 8:
Teraz wprowadzamy masło. Kontynuujemy ugniatanie. Ciasto stanie się bardziej miękkie i zauważalnie bardziej elastyczne.
Krok 9:
Naszym celem jest, aby ciasto zaczęło pozostawać w tyle za ściankami naczyń. Z mikserem stało się to dość szybko.
Krok 10:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce bez przeciągów. Zwykle wkładam do wyłączonego piekarnika. Zostawiamy na godzinę.
Krok 11:
Czas zająć się farszem. Oderwij górne liście z kapusty, pokrój widelce na pół i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 12:
Sól do smaku i dobrze ściśnij rękami, aby kapusta stała się soczysta.
Krok 13:
Po godzinie nasze ciasto powinno dobrze wyrosnąć.
Krok 14:
Ciasto wyrzucamy na stół posypany mąką, lekko ugniatamy i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części Rzeźbimy piłkę.
Krok 15:
Rozwałkuj piłkę w cienkie ciasto.
Krok 16:
Włóż dobrą porcję nadzienia.
Krok 17:
Rzeźbimy placek, ściskając krawędzie koła.
Krok 18:
Dla urody odwracam ciasto i robię fałszywy, schludny szew.
Krok 19:
Blachę do pieczenia należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub, tak jak ja, przykryć papierem do pieczenia. Układamy nasze ciasta w pewnej odległości od siebie. Pozostaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło i ponownie wzrosło.
Krok 20:
Przed upieczeniem pasztecików można je posmarować ubitym jajkiem. Pieczemy placki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.
trochę się martwiłem, jak smakuje nadzienie. Kapusta jest doskonale ugotowana, stała się miękka i soczysta. Do kapusty można było dodać drobno posiekaną cebulę i trochę zieleni. A także wszelkie odpowiednie przyprawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g