paszteciki ze świeżej kapusty

ulubione przez wszystkich ciasta z kapustą-pyszne jak babcia! Przedstawiam do sądu trochę nie zwykły przepis na placki - jako nadzienie stosuje się świeżą, nie smażoną kapustę. Ciasto jest również lekkie-bez jajek i z odrobiną mleka i masła.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 73 % 24 g
153 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Weź średnią główkę kapusty, będzie dużo dużej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Woda musi być trochę podgrzana, aby była przyjemnie ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca! Gorąca woda zniszczy drożdże. Wlej do wody pół łyżki cukru, łyżeczkę mąki, wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw na chwilę, wystarczy pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże ożywają, roztop masło. Robimy to na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Taka czapka podniosła się w miarę upływu czasu. Drożdże ożyły i zostały aktywowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, przyjemne w dotyku. Dodaj pozostałą pół łyżki cukru, pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj, starając się je maksymalnie rozpuścić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko do drożdży, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąkę. Użyłem miksera, możesz to zrobić rękami, po prostu ugniatanie zajmie więcej czasu. Masa jest dość gęsta. Zostawiamy go na pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz wprowadzamy masło. Kontynuujemy ugniatanie. Ciasto stanie się bardziej miękkie i zauważalnie bardziej elastyczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naszym celem jest, aby ciasto zaczęło pozostawać w tyle za ściankami naczyń. Z mikserem stało się to dość szybko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce bez przeciągów. Zwykle wkładam do wyłączonego piekarnika. Zostawiamy na godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czas zająć się farszem. Oderwij górne liście z kapusty, pokrój widelce na pół i zetrzyj na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól do smaku i dobrze ściśnij rękami, aby kapusta stała się soczysta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po godzinie nasze ciasto powinno dobrze wyrosnąć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto wyrzucamy na stół posypany mąką, lekko ugniatamy i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części Rzeźbimy piłkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj piłkę w cienkie ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż dobrą porcję nadzienia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rzeźbimy placek, ściskając krawędzie koła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dla urody odwracam ciasto i robię fałszywy, schludny szew.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Blachę do pieczenia należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub, tak jak ja, przykryć papierem do pieczenia. Układamy nasze ciasta w pewnej odległości od siebie. Pozostaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło i ponownie wzrosło.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przed upieczeniem pasztecików można je posmarować ubitym jajkiem. Pieczemy placki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

trochę się martwiłem, jak smakuje nadzienie. Kapusta jest doskonale ugotowana, stała się miękka i soczysta. Do kapusty można było dodać drobno posiekaną cebulę i trochę zieleni. A także wszelkie odpowiednie przyprawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy