ciasto z mintajem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Dodaj łyżkę cukru do ciepłego mleka i wlej drożdże.
Krok 3:
Powinna powstać taka piana.
Krok 4:
Dodaj stopione masło i wymieszaj. Wlać mąkę i zagnieść ciasto.
Krok 5:
Ciasto powinno być gładkie, łatwo pozostawać w tyle za ścianami naczyń i nie przyklejać się do rąk. Dzielimy go na dwie części.
Krok 6:
Pokrój rybę na kawałki, sól i pieprz do smaku.
Krok 7:
Rozprowadzamy jedną część ciasta w formie, układamy rybę na wierzchu. Majonez rozcieńczyć 2 łyżkami wody (Opcjonalnie) i polać mintajem. Rozłóż resztę ciasta na wierzchu. Piec w piekarniku w 180 stopniach do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g