puree ziemniaczane pieczone w piekarniku z serem

pachnące, Oryginalne, na świątecznym stole! Tłuczone ziemniaki pieczone w piekarniku z serem to przykład tego, jak można podać przystawkę na każdym stole, czy to na zwykłą kolację, czy na wakacje. Dodanie sera sprawia, że puree jest bardzo bogate, okazuje się znacznie smaczniejsze niż zwykle.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec tłuczone ziemniaki z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź masło wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST, bez dodatków roślinnych. Wybierz twardy ser o pikantnym, jasnym smaku. A także bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na kawałki i przykryj zimną, czystą wodą. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, z kranu może mieć nieprzyjemny smak, który wpłynie na smak potrawy. Gotuj ziemniaki na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i Posol wodę. Gotuj ziemniaki do miękkości, 25 do 30 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sprawdź gotowość ostrym nożem — powinien łatwo przebić ziemniaki. Odcedź ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem. Włóż do niego masło. Kontynuuj ugniatanie ziemniaków, aż będą gładkie wraz z olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ser do puree. Wymieszaj, możesz bezpośrednio zmiażdżyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajko w puree. Popieprzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wmieszaj jajko do puree. Powinieneś uzyskać jednorodną gęstą masę. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś puree do worka do szprycowania z dyszą, mam otwartą gwiazdę. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść na nim tłuczone ziemniaki w postaci "wieżyczek" w odległości od siebie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. piecz puree przez 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń gotowy puree z papieru - łatwo to zrobić szpatułką. Natychmiast podawaj go do stołu-smakuje lepiej na gorąco. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy