skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec tłuczone ziemniaki z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź masło wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST, bez dodatków roślinnych. Wybierz twardy ser o pikantnym, jasnym smaku. A także bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 2:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na kawałki i przykryj zimną, czystą wodą. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, z kranu może mieć nieprzyjemny smak, który wpłynie na smak potrawy. Gotuj ziemniaki na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i Posol wodę. Gotuj ziemniaki do miękkości, 25 do 30 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków.
Krok 3:
Sprawdź gotowość ostrym nożem — powinien łatwo przebić ziemniaki. Odcedź ziemniaki.
Krok 4:
Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem. Włóż do niego masło. Kontynuuj ugniatanie ziemniaków, aż będą gładkie wraz z olejem.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 6:
Dodaj ser do puree. Wymieszaj, możesz bezpośrednio zmiażdżyć.
Krok 7:
Ubij jajko w puree. Popieprzyć.
Krok 8:
Wmieszaj jajko do puree. Powinieneś uzyskać jednorodną gęstą masę. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.
Krok 9:
Przenieś puree do worka do szprycowania z dyszą, mam otwartą gwiazdę. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść na nim tłuczone ziemniaki w postaci "wieżyczek" w odległości od siebie.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. piecz puree przez 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 11:
Usuń gotowy puree z papieru - łatwo to zrobić szpatułką. Natychmiast podawaj go do stołu-smakuje lepiej na gorąco. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g