skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety gryczane? Przygotuj składniki. Do tych kotletów nadaje się nie tylko specjalnie ugotowane płatki zbożowe, ale także gotowa kasza gryczana z obiadu lub kolacji gotowana do dekoracji. Możesz dodać różnorodne przyprawy i zioła, koncentrując się na swoim smaku. Zagotuj kaszę gryczaną. Jak gotować kaszę gryczaną? Dokładnie spłucz płatki, kilkakrotnie zmieniając wodę. Włóż do rondla, zalej czystą wodą w stosunku 1: 2 i umieść na małym ogniu.
Krok 2:
Po zagotowaniu wody dodaj sól, zmniejsz ogień. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania cała woda powinna zostać wchłonięta przez zboże. Kiedy tak się stanie, wyłącz ogień i pozostaw kaszę gryczaną do ostygnięcia. Istnieje inny sposób przygotowania zbóż-kaszę gryczaną można wieczorem zalać gorącą wodą i pozostawić na noc do pęcznienia. Rano kasza gryczana będzie gotowa bez gotowania. Dzięki tej metodzie zachowuje więcej składników odżywczych niż gotowane.
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój marchewki na duże kawałki. Obierz cebulę, a także grubo posiekaj.
Krok 4:
Włóż marchewkę i cebulę do miski blendera (jeśli nie masz pod ręką takiego urządzenia, możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa). Zmiel warzywa tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Wyślij gotową kaszę gryczaną do miski blendera z warzywami. Przewiń je ponownie, aby masa była bardziej jednorodna, podobnie jak mięso mielone.
Krok 6:
Wbij jajko kurze w mieloną grykę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ząbek czosnku przepuszczony przez prasę, w razie potrzeby więcej przypraw, ziół.
Krok 7:
Ponownie uderz składniki blenderem, aby składniki całkowicie się rozdzieliły w farszu.
Krok 8:
Wlej mąkę pszenną na talerz (możesz ją zastąpić bułką tartą, a następnie kotlety okażą się chrupiące). Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj paszteciki z mielonej gryki i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż kotlety gryczane na średnim ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut z każdej strony.
Krok 10:
Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól kotletom się zrumienić.
Krok 11:
Podawaj kotlety do stołu jako dodatek lub samodzielne danie, ze śmietaną lub innym sosem. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g