skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny dżem wiśniowy, odmierz wymaganą ilość i przygotuj cukier. Wybierz jagody dojrzałe, soczyste, bez widocznych uszkodzeń. Usuń wszystkie gałązki i liście. Następnie dobrze spłucz jagody z brudu i spuść całą wodę. Usuń pestki z jagód wiśni. Można to zrobić ręcznie, za pomocą szpilki do włosów lub za pomocą specjalnego narzędzia do usuwania pestek.
Krok 2:
Wiśnie bez pestek są gotowe do zrobienia dżemu. Weź emaliowaną lub szklaną patelnię i włóż do niej jagody. Napełnij wiśnie cukrem, około 2/3 normy i lekko pokrusz, aby cukier był bardziej równomiernie rozprowadzony wśród jagód. Przykryj i odstaw na kilka godzin, aby wiśnie wypuściły sok. Nie używaj naczyń aluminiowych, aby nie doszło do utleniania z soku jagodowego.
Krok 3:
Gdy jagody wypuszczą sok, podpal rondel, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
Więc ugotuj dżem jeszcze 2 razy, pozwalając całkowicie ostygnąć w międzyczasie. Po co gotować kilka razy? Jest to konieczne, aby zachować jak najwięcej witamin w dżemie i zagęścić sam syrop. Przed drugim gotowaniem spróbuj dżemu. Jeśli nie ma wystarczającej ilości cukru, możesz dodać trochę więcej. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.
Krok 5:
Na dżem przygotuj słoiki. Umyj je dobrze detergentem i spłucz. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad wrzącą wodą. Przykryj pokrywki wystarczającą ilością wrzącej wody.
Krok 6:
Wlej wrzący dżem do przygotowanej miski. Uwaga! Gorąco! Zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki i sprawdź, czy nie ma wycieków. Po odwróceniu zawiń słoiki w ciepły koc i ostudź w ten sposób. Następnie owinąć ciepłym kocem? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe. W takim przypadku będzie jeszcze trochę grubszy.
Krok 7:
Słoiki z dżemem, po schłodzeniu, przechowuj w chłodnym miejscu. Miłego zimowego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g