skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania sałatki z buraków. Jest to najprostsza sałatka, a do jej przygotowania potrzebne są tylko warzywa korzeniowe buraków, ząbki czosnku i majonez. Aby sałatka była całkowicie domowa i odpowiednio zdrowa, majonez można przygotować samodzielnie w domu.
Krok 2:
Aby przygotować sałatkę, najważniejszym krokiem jest ugotowanie samych buraków. Aby był gotowy, należy go gotować przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości. Tym razem postanowiłem go upiec, więc zachowa więcej składników odżywczych. Aby to zrobić, umyj każdy burak, zawiń w folię i włóż piekarnik o temperaturze 180-190 gr.. piec przez 50 do 60 minut. Następnie wyjmij, rozwiń i ostudź.
Krok 3:
Schłodzone buraki obrać i spłukać zimną wodą. Następnie zetrzyj każde warzywo korzeniowe na grubej tarce i włóż do salaterki.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku i przepuść przez prasę. Dodaj posiekany czosnek do salaterki do buraków. Ilość czosnku dodanego do sałatki jest wybierana indywidualnie, więc dla kogoś jeden ząbek będzie dużo, dla kogoś pięć to za mało. Dlatego dodaj goździk, spróbuj, w razie potrzeby dodaj więcej.
Krok 5:
Dodaj majonez do sałatki. Ile dodać majonezu? Sałatka z buraków jest soczysta i nie trzeba dodawać dużo majonezu. Ale kto lubi, widziałem tych, którzy lubią polewać sałatkę majonezem. Ponadto, dodając majonez, nie wkładam już soli do sałatki. Ale jeśli wydaje ci się, że sałatka jest lekko solona, możesz również dodać sól do smaku sałatki.
Krok 6:
Wymieszaj sałatkę, trochę ostudź i możesz podać. Świetnie sprawdzi się na kolacji z wieloma potrawami.
Sałatka z buraków z czosnkiem jest uważana za jedną ze zdrowych sałatek o każdej porze roku. Oba te warzywa można łatwo przechowywać przez długi czas w zapasach w domu lub kupić w dowolnym sklepie spożywczym. Koszt takiej sałatki będzie minimalny. Ale przyniesie wiele korzyści. Ponadto taka sałatka jest niejako bazą dla wielu innych sałatek: można do niej dodać orzechy włoskie, suszone śliwki, lekko solone śledzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g