skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z kremowymi kwiatami? Rozpocznij gotowanie od upieczenia biszkoptu. Jak zrobić biszkopt? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem — wtedy biszkopt okaże się wspanialszy. Weź jajka kategorii C1, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się ogrzały. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Połącz mleko z masłem na patelni, podpal i zagotuj. Ubij jajka z cukrem na bujną, przewiewną masę. Połącz mąkę z sodą. Następnie na przemian dodawaj mąkę i mleko do jajek. Ugniataj ciasto ręcznie trzepaczką, aby było puszyste.
Krok 3:
Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt stanie się złoty i będzie lekko sprężysty po naciśnięciu. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka.
Krok 4:
Schłodzić gotowy biszkopt. Aby złożyć ciasto, pokrój biszkopt na 3 ciasta.
Krok 5:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Weź cukier puder i ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, w przeciwnym razie nie zostaną pobite. Połącz śmietanę i proszek i zacznij ubijać najpierw z niewielką prędkością przez 1-2 minuty, aby proszek miał czas na stopienie. Następnie włącz maksymalną prędkość i ubij śmietanę, aż będzie puszysta, stabilna.
Krok 6:
Aby uzupełnić, weź brzoskwinie w puszkach do nadzienia. Pokrój je na małe kawałki. Namocz ciasta biszkoptowe syropem z brzoskwiń.
Krok 7:
Ułóż ciasta kremem i ułóż na nich pokrojone brzoskwinie.
Krok 8:
Więc złóż całe ciasto. Wyrównaj górę i boki ciasta, aby było równe.
Krok 9:
Wierzch ciasta może nie być mocno wyrównany, ponieważ będą tu kwiaty. Ale boki ciasta pokryj kremem nieco gęstszym. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zestaliło się i namoczyło.
Krok 10:
Do dekoracji przygotuj krem białkowy. Wlej białka do miski do ubijania i zacznij ubijać, aż osiągną mocne szczyty. Równolegle połącz wodę z cukrem, podpal i zagotuj.
Krok 11:
Dodaj trochę kwasu cytrynowego do gotowanego syropu i kontynuuj gotowanie do 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej. Następnie wlej gotowy syrop cienkim strumieniem do białek jaj, nie przerywając ubijania.
Krok 12:
Ubijaj śmietanę przez 4-6 minut, aby trochę ostygła. Podczas ubijania krem stanie się bujny i stabilny. Można go zabarwić dowolnym kolorem barwników spożywczych. Aby przygotować kwiaty, odłóż trochę kremu do osobnej miski i pomaluj na różowo.
Krok 13:
Do dekoracji potrzebujesz kilku dysz do kwiatów (do róż), dyszy do liści, goździków do formowania kwiatów i torebek z kremem.
Krok 14:
Włóż dyszę do worka z kremem, odetnij trochę ogon i napełnij worek kremem. Na goździku, przewijając go, zrób kremowy rdzeń koloru.
Krok 15:
Następnie zacznij dodawać płatki.
Krok 16:
Więc uformuj różę.
Krok 17:
Widelcem zdejmij różę z goździka i przenieś ją na ciasto. Zrób wymaganą liczbę róż.
Krok 18:
Możesz zrobić róże w różnych kolorach.
Krok 19:
Pomaluj trochę kremu na zielono i zrób liście.
Krok 20:
Wypełnij kremowymi liśćmi wszystkie wolne przestrzenie. Ciasto jest gotowe! Miłego poczęstunku!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal / 100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g