babeczki z nadzieniem czekoladowym

miękkie, aromatyczne babeczki nadziewane gorzką czekoladą. Jeśli wolisz słodsze nadzienie, weź mleczną czekoladę. Oprócz czekolady do nadzienia można dodać świeże lub mrożone jagody, na przykład wiśnie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 55 % 34 g
370 kcal
IG: 3 / 18 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać stopione masło dodaj jajko i mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij ciasto mikserem na gładką, puszystą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i zagotować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połam czekoladę na kawałki i zalej wrzącą śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto do natłuszczonych foremek do muffinek. Połóż 2-3 łyżki na środku. l czekoladowy ganache.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy