owsianka ryżowa w dyni

owsianka ryżowa w dyni jest niezwykła, piękna i bardzo smaczna. Dzięki stosowaniu potraw z dyni zwiększają się funkcje odpornościowe organizmu, poprawia się nastrój i wzrok. Takie potrawy mają nie tylko wspaniały smak, ale także niską kaloryczność. Wartość odżywcza dyni wynosi tylko 28 kcal.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 80 % 16 g
79 kcal
IG: 7 / 47 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić owsiankę ryżową w dyni? Aby przygotować owsiankę ryżową, weź małą dynię o wadze 1,5-2 kilogramów. Duża dynia może się nie upiec. Potrzebujemy również zwykłego okrągłego ryżu Krasnodar, mleka lub śmietany, masła, rodzynek, jednego kwaśnego jabłka, cukru i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, ostrożnie odetnij pokrywkę, usuń nasiona i luźną miazgę łyżką. Odetnij jak najwięcej twardej części miąższu nożem lub łyżką, przyda nam się do owsianki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż myjemy pod bieżącą wodą. Wlej ryż wrzącą wodą, przykryj patelnię pokrywką, pozostaw na 15 minut, aby puchnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Również myjemy i gotujemy rodzynki na parze z wrzącą wodą. Pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki ręcznikiem papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj twardą część miąższu dyni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rodzynki na parze do dyni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj Jabłko, obierz, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę. Wyślij pokrojone jabłko do dyni i rodzynek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i cukier. Jeśli nie lubisz zbyt słodkiej owsianki, dodaj dwie łyżki cukru. A jeśli lubisz słodsze lub dynia nie jest słodka, możesz bezpiecznie wlać 3-4 łyżki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wodę z ryżu, dodaj ją do reszty produktów i dobrze wymieszaj przyszłą owsiankę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż połowę masła na dnie garnka z dynią i rozłóż owsiankę ryżową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij owsiankę szklanką mleka i nałóż pozostałe masło na wierzch. Przykryj ciętą pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Owijamy dynię folią, przenosimy na blachę do pieczenia (na wszelki wypadek nagle mleko trochę & quot; ucieknie") i wkładamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni przez 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości dyni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wskazane jest pozostawienie dyni na chwilę w wyłączonym piekarniku. W rezultacie dynia jest miękka i bardzo delikatna, a sama owsianka ryżowa jest krucha i pachnąca. Owsiankę ryżową można jeść razem ze ściankami & quot; garnka & quot;.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

smacznego i sukcesów w sztuce kulinarnej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy