skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić owsiankę ryżową w dyni? Aby przygotować owsiankę ryżową, weź małą dynię o wadze 1,5-2 kilogramów. Duża dynia może się nie upiec. Potrzebujemy również zwykłego okrągłego ryżu Krasnodar, mleka lub śmietany, masła, rodzynek, jednego kwaśnego jabłka, cukru i soli.
Krok 2:
Umyj dynię, ostrożnie odetnij pokrywkę, usuń nasiona i luźną miazgę łyżką. Odetnij jak najwięcej twardej części miąższu nożem lub łyżką, przyda nam się do owsianki.
Krok 3:
Ryż myjemy pod bieżącą wodą. Wlej ryż wrzącą wodą, przykryj patelnię pokrywką, pozostaw na 15 minut, aby puchnąć.
Krok 4:
Również myjemy i gotujemy rodzynki na parze z wrzącą wodą. Pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki ręcznikiem papierowym.
Krok 5:
Drobno posiekaj twardą część miąższu dyni.
Krok 6:
Dodaj rodzynki na parze do dyni.
Krok 7:
Umyj Jabłko, obierz, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę. Wyślij pokrojone jabłko do dyni i rodzynek.
Krok 8:
Dodaj sól i cukier. Jeśli nie lubisz zbyt słodkiej owsianki, dodaj dwie łyżki cukru. A jeśli lubisz słodsze lub dynia nie jest słodka, możesz bezpiecznie wlać 3-4 łyżki.
Krok 9:
Spuść wodę z ryżu, dodaj ją do reszty produktów i dobrze wymieszaj przyszłą owsiankę.
Krok 10:
Połóż połowę masła na dnie garnka z dynią i rozłóż owsiankę ryżową.
Krok 11:
Napełnij owsiankę szklanką mleka i nałóż pozostałe masło na wierzch. Przykryj ciętą pokrywką.
Krok 12:
Owijamy dynię folią, przenosimy na blachę do pieczenia (na wszelki wypadek nagle mleko trochę & quot; ucieknie") i wkładamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni przez 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości dyni.
Krok 13:
Wskazane jest pozostawienie dyni na chwilę w wyłączonym piekarniku. W rezultacie dynia jest miękka i bardzo delikatna, a sama owsianka ryżowa jest krucha i pachnąca. Owsiankę ryżową można jeść razem ze ściankami & quot; garnka & quot;.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
smacznego i sukcesów w sztuce kulinarnej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g