klasyczny biszkopt czekoladowy

zwiewny biszkopt czekoladowy, dobra baza do ciasta! Klasyczny biszkopt czekoladowy składa się z minimum składników. Kakao zaleca się mieszać z mąką. Suche składniki wprowadza się do ciasta na końcu i miesza szpatułką ruchami od dołu do góry. Biszkopt według klasycznej receptury jest suchy, więc należy go namoczyć. Z takiego ciasta możesz zrobić ciasto lub podać biszkopt czekoladowy ze słodkim sosem do herbaty.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 74 % 46 g
293 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

dodaj szczyptę soli do jajek, zmiel je mikserem na najniższej prędkości, aż będzie piana. Następnie dodaj cukier, ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem kakaowym i przesiać. Wlej mąkę z kakao do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka. Nasmaruj metalową formę olejem, włóż do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec około 30 minut. Gotowość do sprawdzenia suchą zapałką. Biszkopt czekoladowy może zrobić ciasto lub po prostu podać je do herbaty jak ciasto. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy