klasyczny biszkopt czekoladowy
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
dodaj szczyptę soli do jajek, zmiel je mikserem na najniższej prędkości, aż będzie piana. Następnie dodaj cukier, ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem kakaowym i przesiać. Wlej mąkę z kakao do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka. Nasmaruj metalową formę olejem, włóż do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec około 30 minut. Gotowość do sprawdzenia suchą zapałką. Biszkopt czekoladowy może zrobić ciasto lub po prostu podać je do herbaty jak ciasto. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g