skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W przypadku suszonych fig odetnij ciasne ogony i pokrój suszone morele w małe kostki.
Krok 3:
Umieść orzechy na suchej patelni i smaż na małym ogniu, aż będą lekko złote i będą miały bogaty orzechowy smak. Nawiasem mówiąc, możesz wstępnie obrać migdały, ale nie jest to konieczne.
Krok 4:
W głębokim pojemniku połącz prażone orzechy i posiekane suszone owoce.
Krok 5:
Dodaj do nich przesianą mąkę i przyprawy z piernika (ja użyłam mieszanki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, ale kierujesz się swoim gustem, możesz wziąć tylko cynamon).
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Przygotuj syrop. Aby to zrobić, połącz wodę, cukier i płynny miód w głębokim rondlu.
Krok 8:
Umieść rondel na średnim ogniu, mieszając, zagotuj syrop (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Zdejmij Syrop z ognia i nie pozwalając mu ostygnąć, natychmiast wlej do mieszanki orzechów i suszonych owoców.
Krok 10:
Drewnianą łyżką lub szpatułką mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Masa jest bardzo gęsta i lepka, więc jeśli nagle nie możesz ugniatać łyżką, pozwól masie nieco ostygnąć (aby nie poparzyć rąk) i zagnieść ciasto Panforte rękami.
Krok 11:
Przykryj formę o średnicy 20 cm wysokiej jakości (bardzo ważne jest, aby papier był naprawdę dobry, ponieważ takie ciasto bardzo łatwo przylega, a następnie niezwykle trudno będzie oddzielić je od papieru!) papierem do pieczenia. Posmaruj papier cienką warstwą oleju roślinnego. Włóż ciasto do przygotowanej formy i spłaszcz powierzchnię rękami lub szpatułką.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 150 C i piecz Panforte przez 30 minut, w tym czasie ciasto powinno się zagęścić, a brzegi lekko wyschnąć. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć (zostawiam na ruszcie natychmiast w formie).
Krok 13:
Wyjmij schłodzone ciasto z formy i obficie posyp cukrem pudrem.
Krok 14:
To wszystko, włoskie ciasto świąteczne Panforte jest gotowe. Opcjonalnie można go owinąć w papier i przechowywać w chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.
Krok 15:
Pokrój go na cienkie kawałki i podawaj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g